Gondolkoztam, hogy milyen receptet csináljak a római köményhez, végül egy tex-mex étel mellett döntöttem. Magyarul elérhető Chili con carne receptből Dunát lehet rekeszteni, ezért a húst kicseréltem bulgurra, mely rövidítette a főzési időt, és találástól függően vegetáriánussá / vegánná tette az ételt.
4 személyre
10
25
432 kcal
Hozzávalók
1 fej közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 bögre bulgur
1 teáskanál chili por / pehely
2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
Só, bors ízlés szerint
Több chili ízlés szerint
1 konzerv vörösbab
1 konzerv hámozott paradicsom
2 bögre zöldség alaplé
1 teáskanál kakaó / 1 kocka étcsoki
Elkészítés
- Hagymát, fokhagymát bulgur nagyságúra vágjuk = aprítjuk, majd olajon 5-6 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a fűszereket, majd a bulgurt, addig pirítjuk, míg a fűszerek illatát nem érezzük. (1-2 perc)
- A paradicsomot felaprítjuk, majd beleöntjük a lábosba, az alaplével együtt.
- Felforraljuk, takarékra tesszük, és lefedve főzzük 10 percig.
- Hozzáadjuk a babot (a leve nélkül, lemosva), a kakaót/étcsokit, majd további 10-15 percig főzzük lefedve.
- Vega receptként tejföllel és sajttal tálalható, vegánként pedig ezek alternatívájával vagy ezek nélkül.