A fekete bors után jöhet a kedvenc fűszerem, amiből végtelen mennyiséget el tudok használni a konyhában, rengeteg konyha, fűszerkeverék alap hozzávalója, a római kömény.
Latin név | Cuminum cyminum |
Növénycsalád | Zellerfélék |
Származási hely | Közel-Kelet |
Fő termelő országok/régiók | India, Közel-Kelet, Afrika, Mexikó, Kanada |
Betakarítás ideje | Késő nyártól őszig |
Felhasznált rész | Mag |
Szín | Világos barna |
Nem csak a magyarban, de több másik nyelvben gyakran keverik a római köményt (angolul cumin) a magyar konyhában használatos köménnyel (angolul caraway) és az édesköménnyel (angolul fennel). Ez sok főzőműsorban, vagy lefordított receptben eredményez “érdekes” ízeket, ugyanis mindhárom fűszer eltérő, és nem igazán helyettesíthető.
Történet
Egyiptomban, a Földközi-tenger régióiban, Iránban és Indiában használták először, már Krisztus előtt 5000-ben. Néhány forrás szerint kedveltsége annak köszönhető, hogy egy olcsóbb alternatívája volt a fekete borsnak.
A széles elterjedés miatt viszonylag kevesebb érdekes történetet találni a római köményről. Rómaiak orvosi célra is használták az őrölt változatát kenyerekben, vízben illetve borban. Európában a középkorban az egyik leggyakrabban használt fűszer. Ebben az időben a szerelem és hűség szimbólumaként tartották számon. Az esküvők vendégei gyakran hordtak római köményt a zsebükben, illetve a házas katonák is a feleségük által sütött római köményes kenyeret vittek magukkal a háborúba. Jelenleg is széleskörűen használt fűszer a közel-keleti, indiai és mexikói konyhákban, Európában a középkor után vesztett népszerűségéből.
Miközben olvastam a forrásokat, mégiscsak találtam egy érdekességet: hogyan került a római kömény a mexikói konyhába. A spanyol hódítások idején a mórok is gyakran együtt hajóztak a spanyol matrózokkal, ők vitték magukkal az arab fűszereket, főzési stílusokat.
Jellemzők, felhasználás
A boltok, fűszerbazárok polcain kétféleképpen lehet megtalálni: őrölt illetve egész formában. Más fűszerekhez hasonlóan, ez is idővel veszít az ízéből és illatából, ha őrölten tároljuk, ezért gyakran ajánlatos cserélni a római köményes fűszertartó tartalmát, vagy olyan ételeket készíteni, amelyhez szükséges. 🙂
Az őrölt római kömény főleg azokban a konyhákban található meg, ahol erősen fűszereznek: India, Irán, Mexikó, Észak-Afrika, Közel-Kelet.
Rengeteg fűszerkeverék alapvető hozzávalója: indiai curryk, különféle masala keverékek, Panch Phoron, a közel-keleti Baharat, Advieh, latin-amerikai chili por, az egyiptomi Dukkah nem lennének ugyanazok római kömény nélkül.
Használható őrölt formában lime vagy citrom alapú páchoz, csirkéhez, pulykához, bárányhoz, sertéshez vagy marhához, kolbászhoz, savanyúságokhoz, sajthoz, csicseriborsóhoz, cukkinihez, kenyérhez, röviden: tényleg sok mindenhez.
Egész formában megtalálhatjuk indiai, pakisztáni savanyúságokban, holland Gouda sajtokban.
Én mire használom: Chilli con carne, Hummusz, Vöröslencse leves, Falafel, Házi gyros fűszerkeverék, indiai ételek.
Kiegészítő fűszerek
Kurkuma, kakukkfű, fahéj, paprika, oregánó
Felhasznált irodalom
- How the flavors of the Middle East ended up in Mexico
- Tony Hill – The Spice Lover’s guide to Herbs and Spices – 2004
- K. V. Peter – Handbook of Herbs and Spices – 2012