Mikor írtam a fekete borsról a cikket, egyből ez a recept ugrott be. A Carbonara egy gyors, olasz recept, mely eredetileg nem tejszínből, hanem tojásból készül. A Cacio e pepe és Pasta alla gricia ételekkel tartozik egy csoportba.
4 személyre
5
10
750 kcal
Hozzávalók
500g bucatini vagy spagetti tészta
250-300g guanciale szalonna kockázva
4 tojás
Néhány evőkanál reszelt Pecorino Romano sajt
Fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, a dobozon található utasítás szerint, al dente-re. Én nem szoktam hozzá olajat adni, hanem kb. percenként átkeverem.
- Eközben a kockázott szalonnát egy kis olívaolajon elkezdjük pirítani, közepes lángon.
- A 4 tojást egy tálba ütjük, felverjük, majd hozzáadjuk a reszelt Pecorino sajtot és a frissen őrölt fekete borsot.
- Ha a tészta megfőtt, ne öntsük le a tésztavizet, mert később szükség lesz rá. A tésztát hozzáadjuk a szalonnához, adunk hozzá egy kis főzővizet (1-2 evőkanál), hogy ne piruljon le, összeforgatjuk.
- Az összeforgatás után levesszük a tűzhelyről, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd néhány kanál tésztavizet hozzáadva szószosabbá tesszük.
A tojás a forró tésztától “sül” meg, ezért nem marad nyers! - Frissen reszelt pecorinoval és fekete borssal tálaljuk.
Megjegyzések
- Pecorino Romano sajt helyett lehet használni Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajtokat
- Guanciale helyettesíthető Pancetta szalonnával, vagy a könnyebben elérhető baconnel
Végül egy videó angol felirattal, melyben olasz szakácsok elemzik ki a Youtube-os recepteket: