Ezt a receptet osztottam meg először, évekkel ezelőtt a Nosalty-n, így már összefuthattatok vele.

Debreceni kollégista koromban szaúdiakkal laktam egy kollégiumban, akik többször meginvitáltak vacsorákra. Akkor ismertem meg ezt a tradicionális közel-keleti ételt, az Al Kabsát, és gyorsan el is kértem a receptjét. Készülhet csirkéből vagy bárányból, illetve szabad tűzön is.

A receptben kicsit egyszerűen írtam le a szervírozást, eredetileg földön ülve, 4 ember egy nagy tál/tálca 4 sarkán, mindenki a saját “sarkába” teszi a kiválasztott csirkecombot, rizst, ízlés szerint ecetes chili szósszal (Shattah-val) meglocsolja, falatnyi gombócokat gyúr belőle, és kézzel fogyasztja.

Szaúdi Al Kabsa

Szaúdi Al Kabsa

Recipe by SpiceUPCourse: FőételCuisine: Közel-keletiDifficulty: Közepes
Adag

4

adag
Előkészület

20

minutes
Főzés

1

hour 

30

minutes

Hozzávalók

  • 4 csirkecomb

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 500 g paradicsompüré

  • 2 közepes paradicsom

  • 1 db leveskocka

  • 1 késhegynyi sáfrány

  • 5 db zöld kardamom

  • 2 evőkanál arab hétfűszer

  • 2 bögre basmati rizs

  • só, bors ízlés szerint

  • Arab hétfűszer
  • 1 evőkanál őrölt római kömény

  • 1 evőkanál őrölt fekete bors

  • 1 evőkanál őrölt koriander mag

  • 2 teáskanál őrölt kardamom

  • 2 teáskanál fahéj

  • 1 teáskanál szegfűszeg

  • 1/2 teáskanál szerecsendió

Elkészítés

  • Magas(abb) falú edényben a hagymát, fokhagymát olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd a paradicsompürét, és alacsony lángon főzzük néhány percig.
  • Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, az összes fűszert, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük tovább néhány percig. Annyi forró vizet adunk hozzá, ami épp ellepi (kb. 1 liter) majd beledobjuk a leveskockát.
  • Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel lefedve folytatjuk a főzést. Körülbelül 30 percig főzzük. Beleöntjük a rizst, és óvatosan megkeverjük. (Opcionálisan: A rizs hozzáadása előtt kiszedhetjük a csirkecombokat, és előmelegített sütőben ropogósra süthetjük).
  • Újra lefedjük, és főzzük még 35-40 percig, vagy addig, amíg a rizs nem puhul meg. Opcionális: Az utolsó 10 percre adhatunk hozzá egy marék mazsolát.
  • Ezt az ételt általában kézzel fogyasztják, így a kicsit tapadósabb rizs a cél.
  • Ha kész, egy nagy tálra szedjük ki az egészet, a csirkecombokat a rizs tetejére szedve. Az egészet megszórhatjuk ízlés szerint mandulával, és mazsolával. A szaúdiak ecetes chilis szósszal (Shattah) eszik.

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/szaudi-al-kabsa-rizses-csirke (saját recept)

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás