Ezt a receptet osztottam meg először, évekkel ezelőtt a Nosalty-n, így már összefuthattatok vele.
Debreceni kollégista koromban szaúdiakkal laktam egy kollégiumban, akik többször meginvitáltak vacsorákra. Akkor ismertem meg ezt a tradicionális közel-keleti ételt, az Al Kabsát, és gyorsan el is kértem a receptjét. Készülhet csirkéből vagy bárányból, illetve szabad tűzön is.
A receptben kicsit egyszerűen írtam le a szervírozást, eredetileg földön ülve, 4 ember egy nagy tál/tálca 4 sarkán, mindenki a saját “sarkába” teszi a kiválasztott csirkecombot, rizst, ízlés szerint ecetes chili szósszal (Shattah-val) meglocsolja, falatnyi gombócokat gyúr belőle, és kézzel fogyasztja.

Szaúdi Al Kabsa
Course: FőételCuisine: Közel-keletiDifficulty: Közepes4
adag20
minutes1
hour30
minutesHozzávalók
4 csirkecomb
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
500 g paradicsompüré
2 közepes paradicsom
1 db leveskocka
1 késhegynyi sáfrány
5 db zöld kardamom
2 evőkanál arab hétfűszer
2 bögre basmati rizs
só, bors ízlés szerint
- Arab hétfűszer
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt fekete bors
1 evőkanál őrölt koriander mag
2 teáskanál őrölt kardamom
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
Elkészítés
- Magas(abb) falú edényben a hagymát, fokhagymát olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd a paradicsompürét, és alacsony lángon főzzük néhány percig.
- Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, az összes fűszert, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük tovább néhány percig. Annyi forró vizet adunk hozzá, ami épp ellepi (kb. 1 liter) majd beledobjuk a leveskockát.
- Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel lefedve folytatjuk a főzést. Körülbelül 30 percig főzzük. Beleöntjük a rizst, és óvatosan megkeverjük. (Opcionálisan: A rizs hozzáadása előtt kiszedhetjük a csirkecombokat, és előmelegített sütőben ropogósra süthetjük).
- Újra lefedjük, és főzzük még 35-40 percig, vagy addig, amíg a rizs nem puhul meg. Opcionális: Az utolsó 10 percre adhatunk hozzá egy marék mazsolát.
- Ezt az ételt általában kézzel fogyasztják, így a kicsit tapadósabb rizs a cél.
- Ha kész, egy nagy tálra szedjük ki az egészet, a csirkecombokat a rizs tetejére szedve. Az egészet megszórhatjuk ízlés szerint mandulával, és mazsolával. A szaúdiak ecetes chilis szósszal (Shattah) eszik.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/szaudi-al-kabsa-rizses-csirke (saját recept)