Emlékszem, hogy az általános iskolai menzán a konyhás nénik jó apróra törve tették a babérlevelet a krumplifőzelékbe. Ráadásul a “több-az-jobb” elve alapján egyetlen éhes tanulótól sem vonták meg e nemes fűszernövényt.

A babérlevél az egyik legvitatottabb hazánkban elterjedt fűszernövény. Bulvárlapok szerint gyógyító hatása van ha a homlokunkra tesszük, míg számos wellness oldal baktériumölő, illetve mozgásszervi panaszokat gyógyító csodaszernek aposztrofálja. Még összeesküvés-elmélet is született róla.

Nézzük a tényeket

Latin névLaurus Nobilis
NövénycsaládBabérfélék
Származási helyKis-Ázsia
Fő termelő országok/régiókOlasz-, Francia- és Spanyolország
Betakarítás idejeEgész évben
Felhasznált részLevél
SzínSötétzöld

Története

A babér története az ókorba nyúlik vissza. A görög mitológia szerint Daphnét, a nimfát, Gaiai változtatta babérfává, hogy megmeneküljön az őt üldöző Apollón elől. A Delphoi-i jósda jövendőmondóit pedig égő babérlevelek füstje segítette a jövőbelátásban.

A középkorban vált elterjedté gyógyászati alkalmazása: a babérlevél-teát a bakteriális, vírusos és gombás megbetegedésekre, míg a növény bogyóiból sajtolt olajat mozgásszervi problémákra (pl. reuma) ajánlották.

Napjainkban a világ legnagyobb babérlevél termelői és exportálói az USA, Albánia és Egyiptom.

Konyhai alkalmazása

A klasszikus főzelék-leves-pörkölt-mártás variációkhoz használhatjátok csokorba kötve más fűszerekkel bouquet-garniként (ezt a konyhásnéniknek különösen ajánlom), adhatjátok száraz pácokhoz nagyobb darabokra törve, de még porrá őrölve is lehet fűszerkeverékekhez adva, például Garam Masalába. Általános szabály, hogy a babérlevelet mind a pácolás után, mind pedig a főtt étel (a már emlegetett főzelék-leves-pörkölt) elkészülte után el kell távolítani. Egyrészt mert nem túl dekoratív, másrészt elkerülhetitek azt, hogy túlízesítse vagy megkeserítse az ételt. Ez természetesen nem érvényes a savanyításra. Végül pedig meg kell említeni a párolást: a zöldségek, halak és a csirke babérral való párolása igazán jól kihozza a szóban forgó fűszernövény aromáit.

Tárolás

Szárított formában hosszú ideig tárolhatjátok a konyhaszekrényben, ám ha kertészetben jártok érdemes körülnézni, mert nemes babér palántát manapság elég sok helyen lehet kapni. Vagy akár a neten is megrendelhetitek, ha épp úgy tartja kedvetek.

Felhasznált irodalom

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás