Emlékszem, hogy az általános iskolai menzán a konyhás nénik jó apróra törve tették a babérlevelet a krumplifőzelékbe. Ráadásul a “több-az-jobb” elve alapján egyetlen éhes tanulótól sem vonták meg e nemes fűszernövényt.
A babérlevél az egyik legvitatottabb hazánkban elterjedt fűszernövény. Bulvárlapok szerint gyógyító hatása van ha a homlokunkra tesszük, míg számos wellness oldal baktériumölő, illetve mozgásszervi panaszokat gyógyító csodaszernek aposztrofálja. Még összeesküvés-elmélet is született róla.
Nézzük a tényeket
Latin név | Laurus Nobilis |
Növénycsalád | Babérfélék |
Származási hely | Kis-Ázsia |
Fő termelő országok/régiók | Olasz-, Francia- és Spanyolország |
Betakarítás ideje | Egész évben |
Felhasznált rész | Levél |
Szín | Sötétzöld |
Története
A babér története az ókorba nyúlik vissza. A görög mitológia szerint Daphnét, a nimfát, Gaiai változtatta babérfává, hogy megmeneküljön az őt üldöző Apollón elől. A Delphoi-i jósda jövendőmondóit pedig égő babérlevelek füstje segítette a jövőbelátásban.
A középkorban vált elterjedté gyógyászati alkalmazása: a babérlevél-teát a bakteriális, vírusos és gombás megbetegedésekre, míg a növény bogyóiból sajtolt olajat mozgásszervi problémákra (pl. reuma) ajánlották.
Napjainkban a világ legnagyobb babérlevél termelői és exportálói az USA, Albánia és Egyiptom.
Konyhai alkalmazása
A klasszikus főzelék-leves-pörkölt-mártás variációkhoz használhatjátok csokorba kötve más fűszerekkel bouquet-garni–ként (ezt a konyhásnéniknek különösen ajánlom), adhatjátok száraz pácokhoz nagyobb darabokra törve, de még porrá őrölve is lehet fűszerkeverékekhez adva, például Garam Masalába. Általános szabály, hogy a babérlevelet mind a pácolás után, mind pedig a főtt étel (a már emlegetett főzelék-leves-pörkölt) elkészülte után el kell távolítani. Egyrészt mert nem túl dekoratív, másrészt elkerülhetitek azt, hogy túlízesítse vagy megkeserítse az ételt. Ez természetesen nem érvényes a savanyításra. Végül pedig meg kell említeni a párolást: a zöldségek, halak és a csirke babérral való párolása igazán jól kihozza a szóban forgó fűszernövény aromáit.
Tárolás
Szárított formában hosszú ideig tárolhatjátok a konyhaszekrényben, ám ha kertészetben jártok érdemes körülnézni, mert nemes babér palántát manapság elég sok helyen lehet kapni. Vagy akár a neten is megrendelhetitek, ha épp úgy tartja kedvetek.
Felhasznált irodalom
- http://theepicentre.com/spice/bay-leaf/
- https://atlas.media.mit.edu/en/profile/hs92/091040/
- http://www.vegetablegardener.com/item/4457/bay-laurus-nobilis-from-legend-and-lore-to-fragrance-and-flavor