Ahogy egy korábbi receptben is írtam, mostanában gyakran olvasom a Flavor Matrix könyvet, abban találtam néhány napja, hogy a banán és a csirke jó párosítás. Elkezdtem keresgélni, hogy milyen recept mutatná be ezt jól. Körülbelül 8 éve a karácsonyt a Karib-térségben töltöttem (arrafelé mozgó hajón dolgoztam), ott a “karácsonyi menüm” a banános csirke volt, így a karibi recepteket kezdtem el nézni. Az ottani curryk gyakran tartalmaznak gyümölcsöket, kicsit édeskések, ezért nem annyira csípősek, mint indiai vagy távol-keleti társaik.

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemellfilé (kb. 1.5 db) felezve

  • 2 evőkanál tetszőleges currypor (sajátot csináltam, így kicsit csípősebb lett)

  • 2 teáskanál őrölt koriander

  • 1 teáskanál őrölt mustármag

  • 3 evőkanál vaj

  • 1 lime héja

  • 4 teáskanál limelé

  • 1.5 teáskanál só

  • 0.5 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Egy késes aprítóba, vagy turmixgépbe helyezzük bele a banánt, a fűszereket, vajat, lime héjat, limelevet, és kb. 1/4 bögre vizet, majd az egészet együtt pürésítsük.
  • A csirkemelleken ejtsünk bevágásokat, majd öntsük rájuk a curry szószt, figyelve arra, hogy a bevágásokba is kerüljön belőle. Süssük 20-25 percig.
  • Szedjük ki a csirkemelleket, majd a tepsiben maradt szószt, körülbelül fél bögre vízzel melegítsük fel, folyamatos keverés mellett.
  • Főtt rizzsel, friss petrezselyemmel, a szósszal meglocsolva tálaljuk.

Forrás: Food & Wine – Chicken with Banana Curry sauce

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás