Ahogy egy korábbi receptben is írtam, mostanában gyakran olvasom a Flavor Matrix könyvet, abban találtam néhány napja, hogy a banán és a csirke jó párosítás. Elkezdtem keresgélni, hogy milyen recept mutatná be ezt jól. Körülbelül 8 éve a karácsonyt a Karib-térségben töltöttem (arrafelé mozgó hajón dolgoztam), ott a “karácsonyi menüm” a banános csirke volt, így a karibi recepteket kezdtem el nézni. Az ottani curryk gyakran tartalmaznak gyümölcsöket, kicsit édeskések, ezért nem annyira csípősek, mint indiai vagy távol-keleti társaik.
Hozzávalók
1 kg csirkemellfilé (kb. 1.5 db) felezve
2 evőkanál tetszőleges currypor (sajátot csináltam, így kicsit csípősebb lett)
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt mustármag
3 evőkanál vaj
1 lime héja
4 teáskanál limelé
1.5 teáskanál só
0.5 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Egy késes aprítóba, vagy turmixgépbe helyezzük bele a banánt, a fűszereket, vajat, lime héjat, limelevet, és kb. 1/4 bögre vizet, majd az egészet együtt pürésítsük.
- A csirkemelleken ejtsünk bevágásokat, majd öntsük rájuk a curry szószt, figyelve arra, hogy a bevágásokba is kerüljön belőle. Süssük 20-25 percig.
- Szedjük ki a csirkemelleket, majd a tepsiben maradt szószt, körülbelül fél bögre vízzel melegítsük fel, folyamatos keverés mellett.
- Főtt rizzsel, friss petrezselyemmel, a szósszal meglocsolva tálaljuk.
Forrás: Food & Wine – Chicken with Banana Curry sauce