Már korábban írtam, hogy a kémia évekig szerves része volt az életemnek. Nem tudom milyen indíttatásból, de néhány hete elkezdtem az ízekről, aromákról, kémiai összetevőkről és ezek párosításáról olvasni, videókat nézni. Ekkor futottam bele James Briscione – Flavor Matrix videójába (cikk végén), illetve megegyező című könyvébe. Nagyon meglepő kombinációkról beszélt/írt, amelyek megtetszettek, mert egyediek, különlegesek, és tudománnyal alátámasztottak. Az IBM Chef Watson fedőnevű konyhai kísérletezéséből indult az egész, majd kiforrta magát eddigiektől eltérő receptek formájában, ebből jöjjön az egyik meglepő trió: csirke, gomba és eper.
Sikerült akkor megtalálnom ezt a receptet, mikor már sehol nem lehet epret kapni, így fagyasztottból készítettem.

Csiperkés csirkeburger eper ketchuppal

Csiperkés csirkeburger eper ketchuppal

Recipe by SpiceUPCourse: FőételCuisine: AmerikaiDifficulty: Közepes
Adag

5

adag
Előkészület

10

minutes
Főzési / sütési idő

30

minutes

Hozzávalók

  • Csirkeburger
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva

  • 1 mogyoróhagyma / édesebb hagymafajta, aprítva

  • 25 dkg csiperkegomba, durvára vágva

  • 50 dkg csirkemell

  • 6 evőkanál zsemlemorzsa

  • 2 nagy tojás, felverve

  • 2 evőkanál bazsalikom

  • 5 szelet Brie sajt

  • 5 hamburgerzsemle

  • Só, bors ízlés szerint

  • Eperketchup
  • 2 evőkanál mogyoróhagyma, aprítva

  • 2 evőkanál gyömbér, aprítva

  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva

  • 1 evőkanál sótlan vaj

  • 15 dkg csiperkegomba, aprítva

  • 45 dkg eper, aprítva

  • 1 teáskanál koriander mag, őrölt

  • Só, bors ízlés szerint

  • Cukor – opcionálisan

Elkészítés

  • Csirkeburger
  • A hagymát, fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát, és barnulásig sütjük. Ezután kivesszük egy tálra és megvárjuk, míg kihűl.
  • A csirkét ledaráljuk vagy konyhai robotgéppel pépesítjük. A kihűlt gombával, zsemlemorzsával, felvert tojásokkal, bazsalikommal, sóval és borssal alaposan összekeverjük, majd 5 húspogácsát készítünk belőle. (Ha pépesített a hús, vizes kézzel sokkal egyszerűbb a pogácsákat formázni)
  • Egy serpenyőben nagyon vékony olajréteget melegítünk. A húspogácsákat megsütjük (kb. 5-6 perc per oldal), egyszer forgatva, forgatás után 3-4 percre rá lehet tenni a Brie sajtszeletet.
  • A zsemlét megvajazzuk, kicsit megpirítjuk. A húspogácsát a zsemle aljára tesszük, majd megkenjük az eper ketchuppal.
  • Eper ketchup
  • Vajon megfuttatjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Hozzáadjuk a gombát, kicsit sózzuk, majd addig hagyjuk, míg a leve elfő. (kb. 6 perc)
  • Hozzáadjuk az epret, koriandert, borsot. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, addig, amíg az eper nagyon megpuhul.
  • Botmixerrel a lábasban, vagy turmixgépben homogén állagúra mixeljük, és visszatesszük a lábasba.
  • Besűrítjük néhány perc alatt, figyelve, hogy ne égjen le az alja. Sóval, borssal és opcionálisan cukorral ízesítjük, majd egy üveg vagy műanyag tárolóba szedjük. Hűtőben 2 hétig eláll.

Notes

  • Az eper ketchupot kipróbáltam Worcester-szósszal elkeverve, szintén különleges eredményt hozott. 🙂

Forrás: James Briscione – The Flavor Matrix – https://www.bookdepository.com/The-Flavor-Matrix/9780544809963

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás