Már korábban írtam, hogy a kémia évekig szerves része volt az életemnek. Nem tudom milyen indíttatásból, de néhány hete elkezdtem az ízekről, aromákról, kémiai összetevőkről és ezek párosításáról olvasni, videókat nézni. Ekkor futottam bele James Briscione – Flavor Matrix videójába (cikk végén), illetve megegyező című könyvébe. Nagyon meglepő kombinációkról beszélt/írt, amelyek megtetszettek, mert egyediek, különlegesek, és tudománnyal alátámasztottak. Az IBM Chef Watson fedőnevű konyhai kísérletezéséből indult az egész, majd kiforrta magát eddigiektől eltérő receptek formájában, ebből jöjjön az egyik meglepő trió: csirke, gomba és eper.
Sikerült akkor megtalálnom ezt a receptet, mikor már sehol nem lehet epret kapni, így fagyasztottból készítettem.
Csiperkés csirkeburger eper ketchuppal
Course: FőételCuisine: AmerikaiDifficulty: Közepes5
adag10
minutes30
minutesHozzávalók
- Csirkeburger
2 gerezd fokhagyma, aprítva
1 mogyoróhagyma / édesebb hagymafajta, aprítva
25 dkg csiperkegomba, durvára vágva
50 dkg csirkemell
6 evőkanál zsemlemorzsa
2 nagy tojás, felverve
2 evőkanál bazsalikom
5 szelet Brie sajt
5 hamburgerzsemle
Só, bors ízlés szerint
- Eperketchup
2 evőkanál mogyoróhagyma, aprítva
2 evőkanál gyömbér, aprítva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
1 evőkanál sótlan vaj
15 dkg csiperkegomba, aprítva
45 dkg eper, aprítva
1 teáskanál koriander mag, őrölt
Só, bors ízlés szerint
Cukor – opcionálisan
Elkészítés
- Csirkeburger
- A hagymát, fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát, és barnulásig sütjük. Ezután kivesszük egy tálra és megvárjuk, míg kihűl.
- A csirkét ledaráljuk vagy konyhai robotgéppel pépesítjük. A kihűlt gombával, zsemlemorzsával, felvert tojásokkal, bazsalikommal, sóval és borssal alaposan összekeverjük, majd 5 húspogácsát készítünk belőle. (Ha pépesített a hús, vizes kézzel sokkal egyszerűbb a pogácsákat formázni)
- Egy serpenyőben nagyon vékony olajréteget melegítünk. A húspogácsákat megsütjük (kb. 5-6 perc per oldal), egyszer forgatva, forgatás után 3-4 percre rá lehet tenni a Brie sajtszeletet.
- A zsemlét megvajazzuk, kicsit megpirítjuk. A húspogácsát a zsemle aljára tesszük, majd megkenjük az eper ketchuppal.
- Eper ketchup
- Vajon megfuttatjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Hozzáadjuk a gombát, kicsit sózzuk, majd addig hagyjuk, míg a leve elfő. (kb. 6 perc)
- Hozzáadjuk az epret, koriandert, borsot. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, addig, amíg az eper nagyon megpuhul.
- Botmixerrel a lábasban, vagy turmixgépben homogén állagúra mixeljük, és visszatesszük a lábasba.
- Besűrítjük néhány perc alatt, figyelve, hogy ne égjen le az alja. Sóval, borssal és opcionálisan cukorral ízesítjük, majd egy üveg vagy műanyag tárolóba szedjük. Hűtőben 2 hétig eláll.
Notes
- Az eper ketchupot kipróbáltam Worcester-szósszal elkeverve, szintén különleges eredményt hozott. 🙂
Forrás: James Briscione – The Flavor Matrix – https://www.bookdepository.com/The-Flavor-Matrix/9780544809963