Amikor a sumacról írtam, gondolkoztam, hogy milyen receptet hozzak hozzá. Végül egy török sumacos köfte (fasírt) recept lett a befutó.
Hozzávalók – Köfte
1 kg darált marha / bárány
2 hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
2 tojás
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál őrölt római kömény
2 evőkanál őrölt fekete bors
1 evőkanál sumac
4 evőkanál köfte fűszer (lentebb írok róla)
Hozzávalók – Öntet
4 bögre görög / török joghurt
4 gerezd fokhagyma, zúzva
3 evőkanál sumac
Fél csokor petrezselyem
Hozzávalók – Köfte fűszerkeverék
1 teáskanál mindegyikből: római kömény, koriander, édes paprika, szárított menta, sumac
Fél teáskanál mindegyikből: fahéj, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, csípős paprika
Elkészítés
- Egy mély tálba tegyük a darált húst, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és petrezselymet, majd dolgozzuk el.
- Adjuk hozzá a fűszereket, a tojást, és alaposan keverjük át. Az állag eléréséhez jöhet a zsemlemorzsa.
- Formázzuk hosszúkás fasírtokká, majd kis olajon, vagy grillen süssük ki a köftéket.
- A szószhoz: adjuk a joghurthoz a hozzávalókat, majd keverjük alaposan össze.
- Török bulgurral, vagy rizzsel, a szószt a tetejére öntve tálaljuk.
Recept forrás:
http://seasonalcookinturkey.com/kofte-with-ground-sumac-sumakl-kofte/
https://www.venturists.net/turkish-meatballs-kofte/
Ha szeretnétek törökül megnézni, kicsit eltérő recepttel, akkor voilá: