Egyik ismerősöm egy közel-keleti útja alatt az alábbi szöveggel “kért meg”, hogy írjak a sumacról:

“Figyu!!! Te biztos tudod! Itt mindenre ilyen lila színű fűszert tesznek. Vágod, mi az?”
Mielőtt válaszolni tudtam volna, jött a megfejtés:
“Megvan. Sumac. ***** jó, írj róla bejegyzést!”

Szóval a kérésnek eleget téve, jöjjön a sumac (ejtsd: szumák) bemutatása.


Latin névRhus coriaria
Növénycsalád Szömörcefélék
Származási helyFöldközi-tenger partvidék
Fő termelő országok/régiókTörökország, Szíria, Közel-Kelet
Betakarítás idejeKéső nyár, ősz
Felhasznált részTermés (bogyók)
SzínSötét lila

Történet

A sumac szónak francia, latin és arab eredete is van, vöröset jelent. A Mediterrán partvidékről származó fűszert először a Római Birodalomban használták, főleg a savanyú jellege miatt, mert ekkoriban a citrom még nem volt ismert a régióban, illetve az ecetnél lágyabb ízű. Ezen kívül az amerikai őslakosok is használták, a sumac leveleit keverték dohánnyal a tradíciók szerint.

Jellemzők, felhasználás

A sumac piros bogyói a körülbelül 3 méter magasra növő bokron teremnek, melynek levelei ősszel vörös színben pompáznak. A terméseket szárítás előtt vízbe áztatják, majd kipréselik a levüket. Ezután szárítják, majd durván porítják, ebben a formában inkább sötétlila / bordó színű.

A közel-keleti (szír, libanoni, török, iráni) konyhában előszeretettel használják grillezett húsok, kebabok pácolására, ízesítésére, rizs “színezésére”, savanyításra, vagy csak a kész ételre, salátákra szórva. Jó párost alkot a különböző olajos magvakkal, így hummuszhoz is adható. Fanyar, citrusos íze kiemeli a többi fűszert.

Megtalálható még a Közel-Kelet egyik fűszerkeverékében, a za’atarban, mely országtól függően eltérő fűszereket tartalmaz, de a fő alapanyagok: szezámmag, kakukkfű, és a sumac.

Közel-keleti boltokban vásárolt sumac tartalmazhat sót, ezért a receptben érdemes csökkenteni a felhasznált só mennyiségét!

Mangó vagy kesudió allergia esetén, mivel a sumac egy növénytani családba tartozik velük, sajnos erre is allergiás leszel. 🙁

Kiegészítő fűszerek

Chilli, koriander, római kömény, paprika, petrezselyem, kakukkfű, szegfűbors

Felhasznált irodalom

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás