Talán az egyetlen fűszer, amit kizárólag a nyugati féltekén termesztenek, mely több fűszer ízét hordozza, a szegfűbors.
Latin név | Pimenta diodica |
Növénycsalád | Mirtuszfélék |
Származási hely | Karib-térség |
Fő termelő országok/régiók | Jamaika, Karib-térség, trópusi Dél-Amerika |
Betakarítás ideje | Egész évben |
Felhasznált rész | Termés |
Szín | Mélybarna |
Történet
A szegfűbors teljesen megtréfálta a felfedező spanyolokat, amikor megtalálták a Karib-térségben a fűszert. Azt hitték, hogy egészen a keleti fűszertermő vidékekig értek el, mikor megízlelték a borsos ízt. A spanyolok nevezték el pimientának (angolul allspice, vagy pimento), és vitték el Európába. Amerikában is ekkoriban kezdték el használni savanyúságokhoz, illetve süteményekhez, ugyanis a fekete bors és szegfűszeg drága és nehezen hozzáférhető volt.
Jellemzők, felhasználás
Legtöbbször a szegfűborsot egy fűszer keveréknek gondolják, ugyanis a fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió ízének és illatának a keveréke.
Egy karibi örökzöld növény gyümölcse, mely kicsit nagyobb, mint a borsszemek. Rögtön virágzás után éretlenül szüretelik, különben veszít az erejéből, ezután napon szárítják, melynek az előnye, hogy koncentrálja az ízeket.
Több helyen próbálták már termeszteni, általában sikertelenül, ezért ez megmaradt a karibi szigeteken, illetve Közép-Amerikában.
Őrölt és egész formában lehet kapni a boltokban, mint általában a fűszereknél, érdemes itt is egészet venni, majd mozsárban vagy fűszerőrlővel frissen őrölni.
De mire is használják: a karibi curryk, a híres jamaikai Jerk Chicken, angol és amerikai sütemények, forralt bor és cider egyes receptjei, és kissé meglepően: a savanyított hering, a ketchup mind tartalmaz több-kevesebb szegfűborsot.
Érdemes kipróbálni: rágj egy egész szegfűbors szemet és tapasztald meg az eugenol érzéstelenítő hatását!
Egy jó kis videó 1983-ból a szegfűborsról a BBC – The Spice of Life műsorából:
Helyettesítők
1 teáskanál szegfűbors helyett: 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi szerecsendió
Kiegészítő fűszerek
kakukkfű, római kömény, fahéj, szerecsendió, gyömbér
Felhasznált irodalom
- Tony Hill – The Spice Lover’s guide to Herbs and Spices – 2004
- https://www.mccormickflavoursolutions.ca/featured-ingredients/allspice
- https://www.spiceadvice.com/encyclopedia/allspice
- BBC – The Spice of Life – Allspice – 1983