Talán az egyetlen fűszer, amit kizárólag a nyugati féltekén termesztenek, mely több fűszer ízét hordozza, a szegfűbors.

Latin névPimenta diodica
NövénycsaládMirtuszfélék
Származási helyKarib-térség
Fő termelő országok/régiókJamaika, Karib-térség, trópusi Dél-Amerika
Betakarítás idejeEgész évben
Felhasznált részTermés
SzínMélybarna

Történet

A szegfűbors teljesen megtréfálta a felfedező spanyolokat, amikor megtalálták a Karib-térségben a fűszert. Azt hitték, hogy egészen a keleti fűszertermő vidékekig értek el, mikor megízlelték a borsos ízt. A spanyolok nevezték el pimientának (angolul allspice, vagy pimento), és vitték el Európába. Amerikában is ekkoriban kezdték el használni savanyúságokhoz, illetve süteményekhez, ugyanis a fekete bors és szegfűszeg drága és nehezen hozzáférhető volt.

Jellemzők, felhasználás

Legtöbbször a szegfűborsot egy fűszer keveréknek gondolják, ugyanis a fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió ízének és illatának a keveréke.
Egy karibi örökzöld növény gyümölcse, mely kicsit nagyobb, mint a borsszemek. Rögtön virágzás után éretlenül szüretelik, különben veszít az erejéből, ezután napon szárítják, melynek az előnye, hogy koncentrálja az ízeket.

Több helyen próbálták már termeszteni, általában sikertelenül, ezért ez megmaradt a karibi szigeteken, illetve Közép-Amerikában.

Őrölt és egész formában lehet kapni a boltokban, mint általában a fűszereknél, érdemes itt is egészet venni, majd mozsárban vagy fűszerőrlővel frissen őrölni.

De mire is használják: a karibi curryk, a híres jamaikai Jerk Chicken, angol és amerikai sütemények, forralt bor és cider egyes receptjei, és kissé meglepően: a savanyított hering, a ketchup mind tartalmaz több-kevesebb szegfűborsot.

Érdemes kipróbálni: rágj egy egész szegfűbors szemet és tapasztald meg az eugenol érzéstelenítő hatását!

Egy jó kis videó 1983-ból a szegfűborsról a BBC – The Spice of Life műsorából:

Helyettesítők

1 teáskanál szegfűbors helyett: 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi szerecsendió

Kiegészítő fűszerek

kakukkfű, római kömény, fahéj, szerecsendió, gyömbér

Felhasznált irodalom

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás