Volt egy hét, amire csak nagyon (vagy kicsit) csípős ételeket készítettem. Keresgélés közben találtam rá erre a receptre, mely a füstölve pácolástól érdekes. Igazából két időpontban lehet füstölni: pácolás vagy főzés közben, illetve, ha nagyon füstös végeredményt szeretnél, lehet mindkétszer. 🙂

A tálalás a Cseritiben szerzett új tányérban.

Hozzávalók

  • 750 g csirke (comb vagy mell, falatnyi darabokban)

  • 2 kisebb hagyma (szeletelve)

  • 250 g joghurt

  • 2 tk Gyömbér – fokhagyma paszta / krém (keleti boltokban kapható készen, de 1:1 arányban keverve, mozsárban elkészíthető egy kis sóval és vízzel)

  • 2 kisebb paradicsom

  • 2 tk kashmiri chili por

  • 3 ek olaj

  • Só ízlés szerint

  • 1 db szén

  • Néhány csepp ghee / tisztított vaj

  • Masala fűszerkeverék
  • 3 tk koriander mag

  • 2 tk egész római kömény

  • 4 db szárított egész chili

  • 5 db zöld kardamom

  • 6 db egész szegfűszeg

  • 2 rúd fahéj

  • 15-18 db egész fekete bors

Elkészítés

  • Előkészületek
  • A fűszerkeverék hozzávalóit megpirítjuk, alacsony lángon. Mikor kihűltek, akkor egy fűszerörlőben finom porrá őröljük őket.
  • A hagymákat aranyszínűre pirítjuk, és félrerakjuk.
  • A pirított hagymából és a felvágott paradicsomból krémes állagú pasztát csinálunk egy késes aprító vagy turmixgép segítségével.
  • Pácolás
  • Átkeverjük a joghurtot, majd hozzáadjuk a gyömbér-fokhagyma pasztát, majd a porított fűszerkeveréket.
  • A csirkét egy tálba tesszük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a pácot.
  • Egy darab szenet felizzítunk (én vízipipához való, nem öngyulladós szenet használtam).
  • Egy fémtálat helyezünk a bepácolt csirke tetejére, majd beletesszük az izzó szenet.
  • Néhány csepp tisztított vajat / ghee-t csepegtetünk a tetejére, majd azonnal lefedjük, hogy ne füstöljük be az egész konyhát. Legalább 1 óráig lefedve hagyjuk.
  • Főzés
  • Olajat hevítünk egy lábasban.
  • A csirkedarabokat a pácból kiszedjük, és az olajban átsütjük kb. 5 perc alatt, magas hőfokon.
  • Hozzáadjuk a maradék pácot, közepesre vesszük a lángot, további 5 percig sütjük.
  • Hozzáadjuk az elkészített paradicsom-pirított hagyma pasztát és a chili port, elkeverjük, 2 percig pirítjuk.
  • Ha szükséges, vizet adunk hozzá, majd csökkentsük a hőmérsékletet, lefedjük, és 15-20 percig főzzük, amíg az olaj elválik.
  • Opcionális: Ekkor még egyszer füstölhetjük a fentebb írt metódussal.

Kis videó a csepegtetésről:

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=BU0esk47ovE

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás