Volt egy hét, amire csak nagyon (vagy kicsit) csípős ételeket készítettem. Keresgélés közben találtam rá erre a receptre, mely a füstölve pácolástól érdekes. Igazából két időpontban lehet füstölni: pácolás vagy főzés közben, illetve, ha nagyon füstös végeredményt szeretnél, lehet mindkétszer. 🙂
A tálalás a Cseritiben szerzett új tányérban.
Hozzávalók
750 g csirke (comb vagy mell, falatnyi darabokban)
2 kisebb hagyma (szeletelve)
250 g joghurt
2 tk Gyömbér – fokhagyma paszta / krém (keleti boltokban kapható készen, de 1:1 arányban keverve, mozsárban elkészíthető egy kis sóval és vízzel)
2 kisebb paradicsom
2 tk kashmiri chili por
3 ek olaj
Só ízlés szerint
1 db szén
Néhány csepp ghee / tisztított vaj
- Masala fűszerkeverék
3 tk koriander mag
2 tk egész római kömény
4 db szárított egész chili
5 db zöld kardamom
6 db egész szegfűszeg
2 rúd fahéj
15-18 db egész fekete bors
Elkészítés
- Előkészületek
- A fűszerkeverék hozzávalóit megpirítjuk, alacsony lángon. Mikor kihűltek, akkor egy fűszerörlőben finom porrá őröljük őket.
- A hagymákat aranyszínűre pirítjuk, és félrerakjuk.
- A pirított hagymából és a felvágott paradicsomból krémes állagú pasztát csinálunk egy késes aprító vagy turmixgép segítségével.
- Pácolás
- Átkeverjük a joghurtot, majd hozzáadjuk a gyömbér-fokhagyma pasztát, majd a porított fűszerkeveréket.
- A csirkét egy tálba tesszük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a pácot.
- Egy darab szenet felizzítunk (én vízipipához való, nem öngyulladós szenet használtam).
- Egy fémtálat helyezünk a bepácolt csirke tetejére, majd beletesszük az izzó szenet.
- Néhány csepp tisztított vajat / ghee-t csepegtetünk a tetejére, majd azonnal lefedjük, hogy ne füstöljük be az egész konyhát. Legalább 1 óráig lefedve hagyjuk.
- Főzés
- Olajat hevítünk egy lábasban.
- A csirkedarabokat a pácból kiszedjük, és az olajban átsütjük kb. 5 perc alatt, magas hőfokon.
- Hozzáadjuk a maradék pácot, közepesre vesszük a lángot, további 5 percig sütjük.
- Hozzáadjuk az elkészített paradicsom-pirított hagyma pasztát és a chili port, elkeverjük, 2 percig pirítjuk.
- Ha szükséges, vizet adunk hozzá, majd csökkentsük a hőmérsékletet, lefedjük, és 15-20 percig főzzük, amíg az olaj elválik.
- Opcionális: Ekkor még egyszer füstölhetjük a fentebb írt metódussal.
Kis videó a csepegtetésről:
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=BU0esk47ovE