Mikor kiderült, hogy az augusztus 20-i (igen, kicsit el vagyok maradva a posztokkal) hosszú hétvégét a Balatonon töltjük, kitaláltam, hogy akkor grillezünk, az Olasztól kapott chilli pedig egy jamaikai receptben fogja végezni.
A Jerk Chicken egy tipikus jamaikai étel, de a Karib-térség több országában is találkozhatunk vele. A szegfűbors (pimento) és Scotch Bonnet chilli elengedhetetlen ebbe az ételbe.
Jamaikai Jerk Csirke
Course: FőételCuisine: KaribDifficulty: Közepes8
adag20
minutes45
minutesHozzávalók
6-8 egész csirkecomb
2 csomó újhagyma, durván vágva
6-7 gerezd fokhagyma, durván vágva
1 fej hagyma, durván vágva
1 ujjnyi gyömbér, durván vágva
2 evőkanál szegfűbors (frissen őrölve)
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál kakukkfű
3-4 Scotch Bonnet chilli, durván vágva
Egyéb chilli ízlés szerint
Só és barna cukor (nádcukor)
Semleges ízű olaj
Elkészítés
- csirkecombokat megtisztítjuk, és az 1:1 arányú só-cukor keverékkel bemasszírozzuk.
- Az olaj felét, az újhagymákat, a gyömbért, hagymát és fokhagymát összepürésítjük.
- Hozzáadjuk az maradék olajat, az összes fűszert, és chilliket, és tovább pürésítjük.
- Bekenjük a csirkecombokat a páccal, majd 24 óráig pácoljuk.
- (Lehet kevesebb is, de minél hosszabb ideig áll a pácban, annál többet szív magába)
- Grillen sütjük a csirkét, addig amíg kicsit (vagy nagyon) szenesedik kívül, de belül átsül, kb. 45 perc alatt.
Notes
- Ha nincs kéznél Scotch Bonnet chilli, bármilyen chillivel helyettesíthető, ami 80 és 400 ezer között van a Scoville skálán (Habanero, Cayenne), de teljesen szabadon lehet hozzá adni erősebbet, és gyengébbet is, ízlés szerint.
Két videót is hoztam nektek, az egyik a Munchies-tól, a másik pedig Jamie Oliver és Levi Roots párosától.