Amikor először próbáltam ki a Vámház körúti Biang Bisztrót, valahogy ez a Bum Bum csirkecsíkok nevű étel elkapta a tekintetem. Semmi nem volt mellé írva, csak hogy csípős. Mikor megkaptuk, nagyon ízlett ez a szecsuáni fűszeres csirkesaláta. Azóta próbáltam levadászni, hogy mi is lehet, de sosem sikerült, aztán egyszer csak ráleltem Marion’s Kitchen receptjére, és rájöttem, hogy ez bizony angolul nem Boom Boom Chicken, hanem Bang Bang.
Azért Bang Bang, mert a főtt, vagy inkább buggyantott csirkét egy sodrófával szedik (ütik) darabokra, ennek a hangját hordozza az étel neve.
Hozzávalók
2x200g csirkemellfilé
4 szelet gyömbér
3 gerezd fokhagyma
2 zöldhagyma, szeletelve
1 kígyóuborka, szeletelve
- Öntet
Fél teáskanál egész szecsuáni bors
2 evőkanál pirított szezámmag
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál ecet (sima fehér vagy kínai fekete)
1 evőkanál chilis olaj
Negyed teáskanál só
Elkészítés
- 4 bögre vizet teszünk egy lábosba. A gyömbért, fokhagymát hámozás nélkül a kés markolatával kicsit összetörjük. A vízhez adjuk a gyömbért, fokhagymát és zöldhagymát, majd a csirkemellet, és nagy hőfokon elkezdjük melegíteni. Forráshoz közel levesszük a lángot közepesre, majd kb. 8 percig így főzzük. Ezután lekapcsoljuk a lángot, és 10 percig a tűzhelyen tartva főni hagyjuk. Kiszedjük a csirkét egy tálba vagy jeges vízbe, közben tartsunk meg fél bögre főzővizet.
- Ha a csirke kihűlt, egy sodrófával alaposan megütögetjük, hogy a textúra egy kicsit megváltozzon, majd kézzel csíkokra szaggatjuk.
- Az öntethez a vörös szecsuáni borsot egy száraz serpenyőben felhevítjük, majd egy mozsárban őröljük. Hozzáadjuk a szezámmagot, szójaszószt, ecetet, chilis olaja, sót és a félrerakott főzővizet.
- A csíkokra vágott kígyóuborkát egy tálra rakjuk, rátesszük a csirkecsíkokat, kanalazunk a szószból a tetejére, majd opcionálisan adunk hozzá több chilis olajat.
Inspiráció: https://www.marionskitchen.com/sichuan-bang-bang-chicken/