Kung pao csirke (宫保鸡丁)
Course: ReceptekCuisine: KínaiDifficulty: Könnyű4
servings30
minutes40
minutes300
kcalAz egyik kedvenc wokos Youtube csatornám a School of Wok, gyakran nézem, ahogyan Jeremy magyarázza a különböző távol-keleti recepteket.
Szinte minden videóban bemutatja a wok órát: 12 óránál kezdi egy tányéron az első hozzávalóval, majd folytatja óramutató járásának megfelelő irányban a következőkkel, így elősegítve a megfelelő sorrendet, és azt, hogy minden kéznél legyen egy gyorsan elkészülő wokos ételnél.
Jöjjön az egyik kedvenc kínai ételem, a Kung Pao (Gong Bao, Kung Po), mely mogyorót, csirkét, zöldségeket, chillit és szecsuáni borsot tartalmaz.
Hozzávalók
Fél kiló csirkemellfilé / csirkecombfilé
4-5 gerezd fokhagyma
4 teáskanál szecsuáni bors
4 kisebb chilli
200 g hagyma
200 g kaliforniai paprika
Marék mogyoró
- Marinád / pác
1 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál cukor
1 csipet kínai ötfűszer
1 evőkanál világos szójaszósz
Néhány csepp sötét szójaszósz
Fél evőkanál kukoricakeményítő
- Szósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál Hoisin szósz
1 evőkanál rizsborecet
2 teáskanál cukor
50 ml víz
1 teáskanál sűrített paradicsom
Elkészítés
- A csirkét kockázzuk fel, majd a pác hozzávalóival keverjük össze. Figyeljünk rá, hogy utoljára adjuk hozzá a kukoricakeményítőt! Jól masszírozzuk bele, majd tegyük félre 10-15 percre.
- A hagymát, és a kaliforniai paprikát szeleteljük fel. Aprítsuk fel a chillit, a fokhagymát, majd ha egész szecsuáni borssal dolgozunk, akkor azt mozsárban őröljük le.
- A szósz összes hozzávalóját keverjük össze egy külön tálban.
- Hevítsük fel a wokot, egy kis növényi olajat tegyünk bele.
- Ha már kicsit füstöl, jöhet bele a hagyma és paprika, melyet kb. 2 percig sütünk. Ezután húzzuk az egészet a wok egyik oldalára, adjunk egy fél teáskanál olajat az üresen maradt részre, és forrósítsuk fel.
- Ezután jöhet bele a csirke. Várjunk egy kicsit, míg az egyik oldala megpirul, ezután forgassuk össze a wokban lévő zöldségekkel. Addig süssük, míg a csirke aranybarnára pirul.
- Adjuk hozzá a chillit, fokhagymát és szecsuáni borsot, majd rögtön öntsük rá a szószt is, és két percig főzzük még.
- Mogyorót szórunk a tetejére, és lehet is tálalni, mondjuk főtt jázmin rizzsel.
Notes
- Egyszer megörültem, mert egy közeli kínai boltban volt egész szecsuáni bors. Megcsináltam vele a Kung Paot, és szörnyű lett. Ilyen fenyőízű volt az egész. Akkor kutakodtam egy kicsit, és kiderült számomra, hogy a szecsuáni bors négyféleképp fordul elő, és nem a vörös variánst vettem, amit őrölten használok, hanem a zöldet, aminek valóban fenyő íze van…
Inspiráció: https://schoolofwok.co.uk/tips-and-recipes/kung-pao-chicken