Kung pao csirke (宫保鸡丁)

Kung pao csirke (宫保鸡丁)

Recipe by SpiceUPCourse: ReceptekCuisine: KínaiDifficulty: Könnyű
Servings

4

servings
Előkészület

30

minutes
Főzés

40

minutes
Kalória

300

kcal

Az egyik kedvenc wokos Youtube csatornám a School of Wok, gyakran nézem, ahogyan Jeremy magyarázza a különböző távol-keleti recepteket.
Szinte minden videóban bemutatja a wok órát: 12 óránál kezdi egy tányéron az első hozzávalóval, majd folytatja óramutató járásának megfelelő irányban a következőkkel, így elősegítve a megfelelő sorrendet, és azt, hogy minden kéznél legyen egy gyorsan elkészülő wokos ételnél.
Jöjjön az egyik kedvenc kínai ételem, a Kung Pao (Gong Bao, Kung Po), mely mogyorót, csirkét, zöldségeket, chillit és szecsuáni borsot tartalmaz.

Hozzávalók

  • Fél kiló csirkemellfilé / csirkecombfilé

  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • 4 teáskanál szecsuáni bors

  • 4 kisebb chilli

  • 200 g hagyma

  • 200 g kaliforniai paprika

  • Marék mogyoró

  • Marinád / pác
  • 1 teáskanál szezámolaj

  • 2 teáskanál cukor

  • 1 csipet kínai ötfűszer

  • 1 evőkanál világos szójaszósz

  • Néhány csepp sötét szójaszósz

  • Fél evőkanál kukoricakeményítő

  • Szósz
  • 1 evőkanál világos szójaszósz

  • 1 evőkanál Hoisin szósz

  • 1 evőkanál rizsborecet

  • 2 teáskanál cukor

  • 50 ml víz

  • 1 teáskanál sűrített paradicsom

Elkészítés

  • A csirkét kockázzuk fel, majd a pác hozzávalóival keverjük össze. Figyeljünk rá, hogy utoljára adjuk hozzá a kukoricakeményítőt! Jól masszírozzuk bele, majd tegyük félre 10-15 percre.
  • A hagymát, és a kaliforniai paprikát szeleteljük fel. Aprítsuk fel a chillit, a fokhagymát, majd ha egész szecsuáni borssal dolgozunk, akkor azt mozsárban őröljük le.
  • A szósz összes hozzávalóját keverjük össze egy külön tálban.
  • Hevítsük fel a wokot, egy kis növényi olajat tegyünk bele.
  • Ha már kicsit füstöl, jöhet bele a hagyma és paprika, melyet kb. 2 percig sütünk. Ezután húzzuk az egészet a wok egyik oldalára, adjunk egy fél teáskanál olajat az üresen maradt részre, és forrósítsuk fel.
  • Ezután jöhet bele a csirke. Várjunk egy kicsit, míg az egyik oldala megpirul, ezután forgassuk össze a wokban lévő zöldségekkel. Addig süssük, míg a csirke aranybarnára pirul.
  • Adjuk hozzá a chillit, fokhagymát és szecsuáni borsot, majd rögtön öntsük rá a szószt is, és két percig főzzük még.
  • Mogyorót szórunk a tetejére, és lehet is tálalni, mondjuk főtt jázmin rizzsel.

Notes

  • Egyszer megörültem, mert egy közeli kínai boltban volt egész szecsuáni bors. Megcsináltam vele a Kung Paot, és szörnyű lett. Ilyen fenyőízű volt az egész. Akkor kutakodtam egy kicsit, és kiderült számomra, hogy a szecsuáni bors négyféleképp fordul elő, és nem a vörös variánst vettem, amit őrölten használok, hanem a zöldet, aminek valóban fenyő íze van…

Inspiráció: https://schoolofwok.co.uk/tips-and-recipes/kung-pao-chicken

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás