Sziasztok!
Kedvhozónak szeretném megosztani Veletek a legutóbbi sütés-kísérletemet, aminek eredménye az átlagos szerda estéhez képest egy túlzóan exkluzívra sikerült házi pizza lett.
Általában kerülöm az olyan recepteket, amelyek minél drágább és nehezebben beszerezhető hozzávalókra építi sikerét, mintsem a főzési technikákra vagy íz kombinációkra.
Ez alkalommal mégis megérte szembemenni az elveimmel, mert nem csak a főzést élveztem nagyon, a pizza is emlékezetesre sikerült.
Tészta
Nagyon sokféle recept alapján készítettem már pizzatésztát, de az utóbbi néhány évben megmaradtam a számomra legmegbízhatóbb verziónál, melyet Szilágyi Balázs méltán népszerű Rántott hús wokban gasztroblogjában olvastam. Egyetlenegy dolgot módosítottam, mégpedig a lisztválasztást: korábban próbálkoztam BL55-el, 00-ás pizza liszttel, teljes kiőrlésű verziókkal, de ezeknél ropogósabb tésztát tudtam sütni a BL80-as kódnévre hallgató kenyérliszttel.
Szósz
Angliai kiruccanásom során botlottam bele egy üveg Tartufata-ba, azaz szarvasgombakrémbe. Ekkor ugrott be, hogy besamel mártással kombinálva milyen finom szósz válhatna belőle. Ilyen krémet egyébként itthon is be lehet szerezni, például a budapesti Ázsia Bt.-ben láttam hasonlót.
Két teáskanál tartufata-t kevertem el kb. 2 dl besamelben.
Feltétek
Füstölt-főtt fürjtojás, marinált fokhagyma, serrano sonka és mozzarella. A tojást és a fokhagymát ajándékba kaptam, a sonkát és a mozzarellát áruházból szereztem be.
Elkészítés
- A pizzatésztát megformáztam, besóztam, és 10 perc alatt 180 C° fokon elősütöttem, utána a peremét egy kis olívaolajjal kentem be. Ezután jött a besameles szarvasgombakrém.
- Köralakban elrendeztem a félbevágott fürjtojásokat (4-5 darabot), majd megszórtam a pizzát 3dkg reszelt mozzarellával.
- Végül pedig 5-6 db marinált fokhagyma, 4 szelet serrano sonka és még több mozzarella kerültek fel.
- 15 percet sütöttem 220 C° fokon hőlégkeveréssel, az eredmény pedig ez lett.
Ha meghoztam a kedveteket, akkor próbáljátok ki Ti is!