Nemrégiben a Cseritiben (adománybolt) találtam rá egy vadiúj 3 részes bambusz gőzölőre, körülbelül negyed áron, akkor döntöttem el, hogy töltött gombócokkal fogok kísérletezni. Elkezdtem keresgélni a különböző nemzetek gőzölt gombócait, az indiai momo és a kínai jiaozi nyerték el a tetszésem.

A tésztához Adam Liaw receptjét használtam, a töltelékhez és chatney-hoz pedig The Terrace Kitchen Youtube csatornából inspirálódtam.

Momo - Fűszeres hússal töltött gőzölt gombóc chutney-val

Momo – Fűszeres hússal töltött gőzölt gombóc chutney-val

Adag

10

étkezés
Előkészület

30

minutes
Főzési idő

40

minutes
Pihentetés

30

minutes
Összidő

1

hour 

40

minutes

Hozzávalók

  • Tészta
  • 3 bögre liszt

  • 1-1,5 bögre forrásban lévő víz

  • Töltelék
  • 1 kg csirkemellfilé

  • 1 bögre újhagyma zöld része szeletelve

  • 4 teáskanál őrölt koriander

  • 2 teáskanál őrölt római kömény

  • 5 teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta

  • 3 teáskanál őrölt fekete bors

  • 2 hagyma apróra vágva

  • Chutney
  • 2-3 szárított chili

  • 1 evőkanál kashmiri chili

  • 1 evőkanál füstölt édes pirospaprika

  • 2 paradicsom

  • 10 gerezd fokhagyma

  • 2 cm gyömbér

  • Só ízlés szerint

Elkészítés

  • Tészta
  • Az összes lisztet tegyük egy robotgépbe a dagasztókarral, majd adjuk hozzá az összes vizet.
  • Dagasszuk 10 percig, majd fél óráig lefedve pihentessük.
  • Töltelék
  • Egy késes aprítóval a csirkét egy durva pástétommá alakítjuk.
  • Adjuk hozzá az újhagymát, a fűszereket, a gyömbér-fokhagyma pasztát, és a hagymát, majd alaposan keverjük össze.
  • Tészta – második felvonás
  • A pihentetett tésztát négy-öt darabra vágjuk, majd 3 cm átmérőjű hengereket formázunk belőlük. (Amelyikkel épp nem dolgozunk, addig takarjuk le)
  • A hengerekből tésztavágó késsel, vagy bármilyen kezünk ügyébe kerülő éles késsel egyenlő méretű darabokat vágunk (kb. 2 cm széleseket)
  • Ezeket vékonyra, körülbelül 7-8 cm átmérőjűre nyújtjuk.
  • Beletesszük a tölteléket és az alább (a gombóc formázás résznél a videóban) látható módok egyikékével lezárjuk őket.
  • Bambusz gőzölőben elkészítjük őket. (Részletesen a jegyzetekben!)
  • Chutney
  • A chiliknek eltávolítjuk a szárát, ha kevésbé csípősen szeretnénk, akkor a magjait is.
  • Egy lábosban 1 bögre vizet felforralunk, és minden hozzávalót belerakunk, majd lefedve rotyogtatjuk 20 percig.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor kicsit várunk, míg hűl, a paradicsomoknak lehúzzuk a héját, majd egy késes aprítóval krémes állagúra aprítjuk, és kész is. Ha esetleg túlságosan folyós lenne, akkor még vissza lehet tenni a tűzhelyre sűrűsíteni.

Gombóc formázás

Jegyzetek

  • A fenti receptből kb. 80-100 gombóc is kijön, nyugodtan csökkentsétek az adagokat. De hűtve, majd melegítve több napot kibírnak a hűtőben.
  • Ha nem akarjátok egyszerre megfőzni az összeset, egy fagyasztós zacskóban, dobozban is lehet tárolni, majd kiolvasztva el lehet frissen készíteni.
  • Bambusz gőzölő használata: egy wokban vizet forralunk, majd az alsó szintet behelyezzük, a legfelső szintet káposzta, saláta levekkel vagy sütőpapírral béleljük, hogy ne tapadjanak oda a kis gombócok. Vannak, akik minden egyes gombóc alá tesznek egy kis darab papírt, mint a muffin esetében. Az a lényeg, akármit tesztek bele, hogy a gőz keresztül tudjon rajta jönni. Elsőre csak a legfelső szinttel kísérleteztem, a többit is lehet hasonlóan hasznosítani, így egyszerre több gombócka is elkészülhet.

Inspiráció:

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás