Nemrégiben a Cseritiben (adománybolt) találtam rá egy vadiúj 3 részes bambusz gőzölőre, körülbelül negyed áron, akkor döntöttem el, hogy töltött gombócokkal fogok kísérletezni. Elkezdtem keresgélni a különböző nemzetek gőzölt gombócait, az indiai momo és a kínai jiaozi nyerték el a tetszésem.
A tésztához Adam Liaw receptjét használtam, a töltelékhez és chatney-hoz pedig The Terrace Kitchen Youtube csatornából inspirálódtam.

Momo – Fűszeres hússal töltött gőzölt gombóc chutney-val
10
étkezés30
minutes40
minutes30
minutes1
hour40
minutesHozzávalók
- Tészta
3 bögre liszt
1-1,5 bögre forrásban lévő víz
- Töltelék
1 kg csirkemellfilé
1 bögre újhagyma zöld része szeletelve
4 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
5 teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta
3 teáskanál őrölt fekete bors
2 hagyma apróra vágva
- Chutney
2-3 szárított chili
1 evőkanál kashmiri chili
1 evőkanál füstölt édes pirospaprika
2 paradicsom
10 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
Só ízlés szerint
Elkészítés
- Tészta
- Az összes lisztet tegyük egy robotgépbe a dagasztókarral, majd adjuk hozzá az összes vizet.
- Dagasszuk 10 percig, majd fél óráig lefedve pihentessük.
- Töltelék
- Egy késes aprítóval a csirkét egy durva pástétommá alakítjuk.
- Adjuk hozzá az újhagymát, a fűszereket, a gyömbér-fokhagyma pasztát, és a hagymát, majd alaposan keverjük össze.
- Tészta – második felvonás
- A pihentetett tésztát négy-öt darabra vágjuk, majd 3 cm átmérőjű hengereket formázunk belőlük. (Amelyikkel épp nem dolgozunk, addig takarjuk le)
- A hengerekből tésztavágó késsel, vagy bármilyen kezünk ügyébe kerülő éles késsel egyenlő méretű darabokat vágunk (kb. 2 cm széleseket)
- Ezeket vékonyra, körülbelül 7-8 cm átmérőjűre nyújtjuk.
- Beletesszük a tölteléket és az alább (a gombóc formázás résznél a videóban) látható módok egyikékével lezárjuk őket.
- Bambusz gőzölőben elkészítjük őket. (Részletesen a jegyzetekben!)
- Chutney
- A chiliknek eltávolítjuk a szárát, ha kevésbé csípősen szeretnénk, akkor a magjait is.
- Egy lábosban 1 bögre vizet felforralunk, és minden hozzávalót belerakunk, majd lefedve rotyogtatjuk 20 percig.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor kicsit várunk, míg hűl, a paradicsomoknak lehúzzuk a héját, majd egy késes aprítóval krémes állagúra aprítjuk, és kész is. Ha esetleg túlságosan folyós lenne, akkor még vissza lehet tenni a tűzhelyre sűrűsíteni.
Gombóc formázás
Jegyzetek
- A fenti receptből kb. 80-100 gombóc is kijön, nyugodtan csökkentsétek az adagokat. De hűtve, majd melegítve több napot kibírnak a hűtőben.
- Ha nem akarjátok egyszerre megfőzni az összeset, egy fagyasztós zacskóban, dobozban is lehet tárolni, majd kiolvasztva el lehet frissen készíteni.
- Bambusz gőzölő használata: egy wokban vizet forralunk, majd az alsó szintet behelyezzük, a legfelső szintet káposzta, saláta levekkel vagy sütőpapírral béleljük, hogy ne tapadjanak oda a kis gombócok. Vannak, akik minden egyes gombóc alá tesznek egy kis darab papírt, mint a muffin esetében. Az a lényeg, akármit tesztek bele, hogy a gőz keresztül tudjon rajta jönni. Elsőre csak a legfelső szinttel kísérleteztem, a többit is lehet hasonlóan hasznosítani, így egyszerre több gombócka is elkészülhet.
Inspiráció:
- http://adamliaw.com/recipe/how-to-make-basic-dumplings/
- The Terrace Kitchen – Chicken Momo
https://www.youtube.com/watch?v=IILdbpg9Hoc - The Terrace Kitchen – Momo Chatney https://www.youtube.com/watch?v=mHGCXA3AzeI