Jöjjön egy meglehetősen szubjektív lista arról, hogy a só, bors, paprika hármason kívül melyek azok a fűszerek, amik feldobhatják az ételeket, és sokrétűen használhatóak. A fűszeres fiók(ok) és polc(ok) a konyhámban valószínűleg nem támasztják alá a mondandómat, de vannak helyzetek, amikor “abból kell főzni, ami van”. Ez a néhány fűszer tényleg elégséges, hogy egy kis extrát vigyen az ételekbe.
Római kömény
A személyes kedvencem. Éppen ezért korábban egy teljes cikket dedikáltam a római köménynek. Ha más konyhában kell főznöm, viszem magammal az egyik kis fűszertárolót. Tényleg, nem viccelek.
Az indiai, közel-keleti, észak-afrikai és mexikói konyha egyik fő fűszere, fűszerkeverékek alapja. Húsokhoz, halakhoz, currykhez, hüvelyesekhez erősen ajánlott! A nagyobb boltokban főleg őrölve, de keleti fűszerboltokban, vagy delikátboltokban egészben is vásárolható. #musthave
Fahéj
Legyen édes vagy sós étel, egy kis fahéj jól tud neki állni. Az édeskés fűszer sokakat felmelegít, karácsonyi hangulatba hoz. Mehet kávéba, smoothieba, zabkásába, forralt borba, almás pitébe, mézeskalácsba. A magyar konyhában húsokhoz kevesebbet használják, de néhány indiai, közel-keleti, mexikói ételből, gyros fűszerkeverékből (a római köménnyel együtt) vétek lenne kihagyni.
Chili
Ha egy kis csípősre van szükség, akkor jöhet a chili, bármilyen formában: friss, szárított, morzsolt, por, szósz, paszta. El lehet menni vele a végletekig, ami jelenleg a Pepper X a maga 3.000.000+ SHU* csípősségével. (A “csak” 2 milliós Carolina Reaper ismertebb, és könnyebben hozzáférhető. Csak összehasonlításképp a Jalapeño 2500 és 8000 körül tanyázik.)
Szerintem mehet bármibe, akár sütibe, csokiba is, én “gyengébb” napjaimon még a banánturmixba is belerakom.
*SHU: Scoville heat unit, vagyis Scoville-skála: paprikafajták csípősségét méri.
További info: https://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la
Oregánó
Vagy magyarul: szurokfű. Főleg szárított, morzsolt formában lehet kapni, de a nagyobb boltokból frissen vágva vagy cserepes növényként is beszerezhető.
A görög konyha egyik alapja, de megtalálható a spanyol, olasz, török ételekben is. Fehér és vörös húsokhoz, zöldségekhez, paradicsomos kajákhoz jó választás.
Szegfűbors
Ezt is nagyon szeretem, már korábban írtam a szegfűborsról. A különlegessége, hogy ez nem egy fűszerkeverék, de mégis megjelenik benne a fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió ízének és illatának a keveréke. Az alábbiakhoz használhatod: török ételek, a karibi curryk, a híres jamaikai Jerk csirke, angol és amerikai sütemények, forralt bor és cider egyes receptjeihez is.
+1 Fokhagyma
Ha ez nincs egy átlag magyar háztartásban, akkor semmi. A legtöbb recept “kéri”, de indiai, ázsiai, mexikói receptekbe már-már kötelező. Mehet húsokhoz, levesekbe, lángosra, szószokba.
Tipp: Ha még fogmosás után is fokhagyma szagú a leheleted, akkor egy pohár tej segíthet ezt leküzdeni.
+1 Gyömbér
Nálam a gyömbér mindig megtalálható a konyhában. Fokhagymával együtt remek gyömbér-fokhagyma pasztát lehet készíteni, ami használható indiai receptekhez. Szintén a fokhagymával (és egy kis újhagymával) együtt a távol-keleti ételek aromáiért felel. Készíthetünk belőle teát, a vizet feldobhatjuk vele, illetve sütikbe, levesekbe is tehetünk belőle.
Nálatok mi az a fűszer, ami nem hiányozhat a konyhából?