Egy fantasztikus almás pite útmutatóját hoztam most Nektek, aminek a tésztája nyugodt szívvel választható alapul bármely édes pités fogásba.

Almás pite

Almás pite

Recipe by lelektudatosCourse: DesszertCuisine: MagyarDifficulty: Közepes
Adag

8

adag
Előkészület

30

minutes
Sütési idő

30

minutes
Pihentetés

1

hour 

30

minutes
Teljes idő

2

hours 

30

minutes

Minden nappal közelebb kúszik a gyümölcsszezon hozzánk, ami azt jelenti, hogy megelevenedhetnek kreatív energiáink a ropogós gyümölcsök minél változatosabb felhasználását illetően. Amíg várakozunk a roppanós rebarbarára, zamatos meggyre és az ízes nektarinra, addig a jelenleg rendelkezésre álló gyümölcsök egyikének segítségével elevenítettem fel az egyik alapreceptemet. A hozzávaló listában felsorolásra kerülnek a helyettesítő opciók is.

Hozzávalók

  • max 500g gyümölcs

  • 30g cukor vagy megfelelő arányú cukorhelyettesítő

  • fél citrom leve

  • 250g liszt

  • 15g keményítő

  • 50g mandula – rusztikusra törve

  • 80g cukor vagy megfelelő arányú cukorhelyettesítő

  • 175g vaj vagy margarin

  • 1 tojás vagy lenmag vagy érett banán vagy útifűmaghéj

Elkészítés

  • A lereszelt almába belefacsartam a citrom levét, ízlés/érzés szerint a héját is belereszelhetitek és összekevertem barna cukorral és egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel – a #stayathome ennyire erősen ébreszti fel bennem a karácsonyi ünnep hangulatot. (nyugodtan használhattok fehér/barna cukrot, cukor helyettesítőt is akár) tegyétek félre állni – érni egy kicsit.
  • Következik a tészta kidolgozása: gyúrd össze a cukrot és a vajat/margarint – szeretek szobahőmérsékleten dolgozni a vajjal, azonban van, amikor elfelejtem időben elővenni és már bennem van a gyúrhatnék, ilyenkor apró kockákra vágom össze, így már hip-hop munkaképes állapotba kerül az alapanyag.
    Gyúrd össze a vajat a cukorral, majd szépen fokozatosan a lisztet és a keményítőt.
  • Most jöhet a rusztikusra tört mandula fele és a tojás. Kézzel szeretek dolgozni, javaslom Te is kézzel állítsd össze a tésztát, jobban tudsz kapcsolódni így a fogásoddal.
  • A végeredmény egy ragacsos tészta lesz, amihez érzetre jó lenne egy kis lisztet hozzáadni, ám most ellen kell állni ennek a késztetésnek, hiszen 1 órán keresztül a hűtőben fog pihenni, hogy utána igazán omlós pitetésztát gyúrj belőle.
  • Az egy óra lejártához közel melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Nagyjából egy 30 centiméter átmérőjű kör/négyzet/téglalap alakra nyújtsd ki a lehűlt tésztát, amit érdemes a nyújtás előtt kicsit átdolgozni. Majd helyezd át a tepsibe, ahol a végső munkafázis, a töltés kerül sorra.
  • A tölteléket kb. 25 centiméter átmérőjű körben oszlasd el a pitetésztán. Ízlés szerint a maradék mandulát vagy közvetlenül a tésztára szórd, vagy a töltelék tetejére (én szeretem ha picit megpirulnak a magok, így a tetejére szoktam szórni).
  • Miután elegyengetted a tölteléket, finom mozdulatokkal a fennmaradó tésztát hajtsd rá – rakott szoknyaszerűen – a töltelékre, középen, amennyiben a kör formát választottad kör alakban kukucskál majd ki a tölteléked.
  • Amennyiben édesszájú vagy egy teáskanál cukorral meghintheted a gyümölcs tetejét. Az előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt az egész lakást belengi majd az illatos pite aromája. Felvágás előtt javasolt 30 perc pihentetés. Kellemes sütögetést! 🙂
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás