Egy fantasztikus almás pite útmutatóját hoztam most Nektek, aminek a tésztája nyugodt szívvel választható alapul bármely édes pités fogásba.
Almás pite
Course: DesszertCuisine: MagyarDifficulty: Közepes8
adag30
minutes30
minutes1
hour30
minutes2
hours30
minutesMinden nappal közelebb kúszik a gyümölcsszezon hozzánk, ami azt jelenti, hogy megelevenedhetnek kreatív energiáink a ropogós gyümölcsök minél változatosabb felhasználását illetően. Amíg várakozunk a roppanós rebarbarára, zamatos meggyre és az ízes nektarinra, addig a jelenleg rendelkezésre álló gyümölcsök egyikének segítségével elevenítettem fel az egyik alapreceptemet. A hozzávaló listában felsorolásra kerülnek a helyettesítő opciók is.
Hozzávalók
max 500g gyümölcs
30g cukor vagy megfelelő arányú cukorhelyettesítő
fél citrom leve
250g liszt
15g keményítő
50g mandula – rusztikusra törve
80g cukor vagy megfelelő arányú cukorhelyettesítő
175g vaj vagy margarin
1 tojás vagy lenmag vagy érett banán vagy útifűmaghéj
Elkészítés
- A lereszelt almába belefacsartam a citrom levét, ízlés/érzés szerint a héját is belereszelhetitek és összekevertem barna cukorral és egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel – a #stayathome ennyire erősen ébreszti fel bennem a karácsonyi ünnep hangulatot. (nyugodtan használhattok fehér/barna cukrot, cukor helyettesítőt is akár) tegyétek félre állni – érni egy kicsit.
- Következik a tészta kidolgozása: gyúrd össze a cukrot és a vajat/margarint – szeretek szobahőmérsékleten dolgozni a vajjal, azonban van, amikor elfelejtem időben elővenni és már bennem van a gyúrhatnék, ilyenkor apró kockákra vágom össze, így már hip-hop munkaképes állapotba kerül az alapanyag.
Gyúrd össze a vajat a cukorral, majd szépen fokozatosan a lisztet és a keményítőt. - Most jöhet a rusztikusra tört mandula fele és a tojás. Kézzel szeretek dolgozni, javaslom Te is kézzel állítsd össze a tésztát, jobban tudsz kapcsolódni így a fogásoddal.
- A végeredmény egy ragacsos tészta lesz, amihez érzetre jó lenne egy kis lisztet hozzáadni, ám most ellen kell állni ennek a késztetésnek, hiszen 1 órán keresztül a hűtőben fog pihenni, hogy utána igazán omlós pitetésztát gyúrj belőle.
- Az egy óra lejártához közel melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Nagyjából egy 30 centiméter átmérőjű kör/négyzet/téglalap alakra nyújtsd ki a lehűlt tésztát, amit érdemes a nyújtás előtt kicsit átdolgozni. Majd helyezd át a tepsibe, ahol a végső munkafázis, a töltés kerül sorra.
- A tölteléket kb. 25 centiméter átmérőjű körben oszlasd el a pitetésztán. Ízlés szerint a maradék mandulát vagy közvetlenül a tésztára szórd, vagy a töltelék tetejére (én szeretem ha picit megpirulnak a magok, így a tetejére szoktam szórni).
- Miután elegyengetted a tölteléket, finom mozdulatokkal a fennmaradó tésztát hajtsd rá – rakott szoknyaszerűen – a töltelékre, középen, amennyiben a kör formát választottad kör alakban kukucskál majd ki a tölteléked.
- Amennyiben édesszájú vagy egy teáskanál cukorral meghintheted a gyümölcs tetejét. Az előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt az egész lakást belengi majd az illatos pite aromája. Felvágás előtt javasolt 30 perc pihentetés. Kellemes sütögetést! 🙂