Olaszország déli részén, a csizma sarkában található Puglia régió helyi tésztaétele az orechiette con cime di rapa. A tésztát helyben készítik, Puglia fővárosában, Bariban gyakran látni nagymamákat, akik kint az utcán ülve gyúrják és formázzák a tésztákat egész nap. Cime di rapa a karórépa (angolul turnip) virága, amit Magyarországon kb. esélytelen beszerezni, ízvilágát tekintve brokkolival tökéletesen helyettesíthető.

Csalók cime di rapa-ja

Csalók cime di rapa-ja

Recipe by chez_takiCourse: FőételCuisine: OlaszDifficulty: Könnyű
Adag

2

adag
Előkészület

10

minutes
Főzés

20

minutes

Hozzávalók

  • 1 kis fej brokkoli

  • ízlés szerint néhány gerezd fokhagyma

  • 2 db szardellafilé – opcionális

  • néhány szem kapribogyó

  • 5-8 db koktélparadicsom

  • orechiette tészta

  • főzős olívaolaj

Elkészítés

  • Előkészületek: tegyünk fel lábasban vizet a tésztának, vágjuk fel a szardellát (amit most kihagytam) kis darabokra, a fokhagymagerezdeket szeljük fel vékonyan, paradicsomot körülbelül egyforma méretűre próbáljuk meg felvágni (kisebbeket felezve, nagyobbakat negyedelve), majd a brokkoli fejéről szedjük le a kis rózsákat, nagyobbakat felezhetjük (szárát nem szabad kidobni, felhasználható krémleveshez), végül a kapribogyót mossuk meg, ha borecetben eltettet kaptunk, ha olajban, akkor nem szükséges.
  • Ha felforrt a tészta vize, sózzuk meg, és tegyük bele a kifőzni kívánt mennyiséget. Ezt követően tegyünk fel egy serpenyőt a tűzre, közepes lángon, tegyünk bele egy kis olívaolajat, és a szardellát, kb fél-egy perc alatt elolvad, majd tegyük bele a fokhagymát.
  • Ne hagyjuk megbarnulni a fokhagymát, mert keserű lesz, kb fél perc múlca mehet rá a kapribogyó, rázzuk össze, és jöhet rá a paradicsom.
  • Ezután hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen, megfonnyadjon, ha elpárolog a vize pótoljuk folyamatosan a tészta főzővizéből, rázzuk, párologtassuk el a vizet, és ezt a műveletet folytassuk. 9-10 perc főzés után a tészta majdnem kész, szórjuk a főzővízbe a brokkolit, és hagyjuk, hogy együtt megfőjön 2-3 perc alatt. A tésztát a brokkolival merjük át a serpenyőbe, nem probléma, ha főzővíz még jut bele, rázzuk össze, és párologtassuk el a vizet, ezzel egy krémes állagú szósz lesz az alapja.
  • Ha elpárolgott a víz, tálalhatjuk.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás