A karanténban töltött hetek azt gondolom, hogy minden embert így vagy úgy de próbára tesznek. Lelkileg és testileg is. A sok otthonlét, függően a ház-lakás méretétől a többség számára csökkenő fizikai aktivitást okozhat. A megnövekedett otthoni időtöltés alkalmassá válhat új tevékenységek kipróbálására. Ez egyeseknél a pék szakma ideiglenes elsajátítása, másoknál akár a kombucha-főzés is lehet. Remélem, hogy a korábban írt cikkem meghozta a kedvet és a lelkesedést akár csak egy kipróbálás erejéig.

A kombucha egy olyan áldásos ital, amely segíti az emésztési folyamatokat, támogatja a méregtelenítést, sőt akár a fogyókúrához is segítő kezet tud nyújtani s mindazonáltal kreatív időtöltésnek sem utolsó.

Kombucha alapok

Kombucha - alaprecept

Kombucha – alaprecept

Recipe by lelektudatosCourse: ItalCuisine: KoreaiDifficulty: Közepes
Adag

1

liter

Hozzávalók

  • SCOBY – azaz baktériumok és élesztők szimbiotikus tenyészete, azaz maga a kombucha gomba

  • 2 dl Kombucha – indító oldat
    ez lehet egy korábbi főzésből vagy koncentrátumot is vehetsz, s abból lehet hígítani indító oldatot

  • 1 db 2 literes üveg – nagyobb befőttes üveg is megfelel a célnak

  • 16g cukor – cukorhelyettesítő nem jöhet szóba – a gombának szerves cukorra van szüksége a fermentáláshoz

  • 8g ízesítetlen szálas fekete tea

  • Gézlap vagy valamilyen könnyen szellőző tenyérnyi szövet

Elkészítés

  • Forralj fel 1 liter vizet, majd adj hozzá 8 g szálas fekete teát, amit 15 percig hagyj ázni a vízben.
  • Miután leszűrted a teát, adj 16g cukrot a főzethez, keverd át, s hagyd szobahőmérsékletig hűlni.
  • Miután kihűlt a teád, öntsd át a sterilizált üvegbe, amit a kombucha fermentálására szántál. Majd add hozzá a kombucha alapot.
    Ezt az alapot először vagy egy már fermentáló ismerőstől tudod beszerezni vagy online tudsz indító teát rendelni a kombucha fermentálásra szakosodott gazdaságoktól. Óvakodj azonban az ízesített koncentrátumoktól, azok nem alkalmas már a fermentálásra, mindössze a hígítás utáni fogyasztásra.
  • Végezetül pedig a kombucha gombát helyezd bele az edénybe. Fontos, hogy tiszta kézzel érj a gombához. Fedd le a géz vagy szövetlappal s tégy egy gumit az edény nyakára. Ez megakadályozza, hogy a muslincák vagy a nyár közeledtével egyéb hívatlan szárnyas vendégek beleszóljanak a fermentálási folyamatba.
  • A fermentálás évszaktól és hőmérséklettől függően fog alakulni. Körülbelül 7-10 nap szükséges a tea elkészültéig. Az a jó hír, hogy a tea a Te igényeidnek megfelelő állapotában készül el. Minél tovább hagyod érni, annál savasabb ízt fogsz kapni. Az ötödik nap elteltével bátran lehet kóstolni, ízlelgetni.
  • Miután letelt a fermentálási idő, s a kombucha íze megfelelővé vált a számodra – ez lehet picit édeskéstől egészen a hardcore savanyúig terjedő skála bármely pillérje – nincs más dolgod, mint tiszta kézzel kiemelni a SCOBY-t a kombuchából és egy műanyag dobozba vagy egy üvegedénybe átemelni körülbelül 2 dl-nyi kombucha lével együtt. Ez lesz az úgynevezett indító teád a következő főzetedhez. Mielőtt átöntenéd palackba, keverd fel a teát, elképzelhető, hogy lerakódás gyűlik fel a tea alján, ami ugyanolyan fontos eleme a kombuchának. Nincs szükség átszűrésre.

    Javaslom, hogy hidegen hűtve fogyaszd a teát vagy amennyiben egy csavarra vágysz a tea fogyasztását illetően és még egy kis türelemmel is rendelkezel, akkor egy második fermentálást is futtathatsz a kész kombucháddal.

    Az alaprecept 1 liternyi kombucha elkészítésére vonatkozó mennyiségeket tartalmaz. Javaslom, hogy elsőre ezzel a mennyiséggel kezdj.

    Jó tanácsok az első fermentáláshoz

    • Nyitott hozzáállás – a gombák és baktériumok megítélése kétoldalú a mai világban. Amennyiben kipróbálod a fermentálást a folyamatot nyitottan kövesd végig azt.
    • Megfelelő fermentálási hely kiválasztása – amikor elkezdesz fermentálni fontos, hogy az egy helyben történjen, ne mozgasd feleslegesen a gombát, mert azzal befolyásolod a folyamatot. Keress egy olyan helyet a házban, ahol viszonylag azonos a hőmérséklet – ideális esetben 23-27°C fok körül. Ne érje direkt napfény a gombát.
    • Készülj fel a fermentálás illatára – bizony, hisz minden erjedés ezzel jár. Amennyiben a háztartásban élők nem annyira nyitottak erre, érdemes egy semleges szobában felállítani a fermentálási helyszínt.
    • Nem olyan íze lesz, mint elképzelted – legyen akár pozitív vagy negatív elvárásod az első kombuchádhoz, bizton állíthatom, hogy nem olyan íze lesz, mint amilyet vársz. Meglepő lesz az édeskés karcos ital, amit a gombád kitermel Neked.
    • Újabb gomba fog termelődni – ne ijedj meg, a gombád felszíne változni fog minden nap. Sőt, a folyamat végére egy új gomba fog létrejönni a tea tetején. Ez nem azt jelenti, hogy akkor jó a teád, amikor az új gomba kifejlődött, bátran kóstolgass az ötödik nap után!
    • Penész riadó – egyes esetekben, ha az eredeti SCOBY már elfáradt vagy nem megbízható forrásból származott, elképzelhető, hogy penészedés fog megindulni a fermentálás során. A penészt úgy különbözteted meg a kialakuló gombától, hogy a penész az szőrös és sokféle színt ölthet magára – fekete, fehér, zöld stb. A gombádat egyértelműen meg fogod tudni különböztetni a penésztől – de reméljük erre nem lesz szükség. Amennyiben bepenészedett volna a kombuchát, sajnos nincs más választásod el kell engednek a nagy útra, mind a gombát mind a teádat. Ne játssz az egészségeddel!
    Kövess minket közösségi médián:

    A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

    A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

    Bezárás