Már korábban találtam ezt a receptet, de végül nem készült belőle cikk. Úgy érzem, hogy a perzsa konyha számomra egy kicsit háttérbe szorult, nem is nagyon ismerem, sem kóstoltam sokszor. Pedig nagyon jó ízeik vannak, jó fűszereket használnak, így nem is értem miért hanyagoltam eddig. Jöjjön egy perzsa marhapörkölt, melyet nagyon egyszerű elkészíteni!

Perzsa marhapörkölt csicseriborsóval
Course: FőételCuisine: PerzsaDifficulty: Könnyű4
adag20
minutes1
hour20
minutesHozzávalók
2 hagyma
1 chili
2 gerezd fokhagyma
500g marhahús
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt római kömény
3 db zöld kardamom, kicsit összenyomva
1/2 teáskanál kurkuma
400 ml víz / hús alaplé
1 evőkanál sűrített paradicsom
400g konzerv csicseriborsó
1 teáskanál cukor
Friss menta / koriander
Elkészítés
- Az apróra vágott hagymát kis sóval puhára pirítjuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát és felszeletelt chilit.
- Jöhet a marhahús, melyet kb. 5 perc alatt nagy lángon megpirítunk, ezután jöhet az összes fűszer.
- Egy perc pirítás után hozzáadjuk az alaplevet / vizet, paradicsompürét és cukrot.
- Lefedve, körülbelül 40 percig főzzük, néha megkeverve.
- Hozzáadjuk a lemosott csicseriborsót, sóval, borssal ízesítjük, majd további kb. 30 percig főzzük, amíg a marha meg nem puhul.
- A friss mentát vagy koriandert hozzáadhatjuk most is, akkor rottyantsunk rajta egyet, vagy jöhetnek ezek a zöldfűszerek tálaláskor is.
Notes
- Az eredeti recept cukor helyett gránátalma szirupot használ, sajnos most nem volt kéznél, ha van, 1 evőkanállal mindenképp kerüljön bele.
- Kurkuma helyett egy kis sáfrányt is használhatunk.
- Fahéj elsőre nagyon túl soknak érződik, de aztán szépen összeáll az ízprofil! Ne féljetek tőle!
Inspiráció: https://www.olivemagazine.com/recipes/one-pots/persian-lamb-stew/