A friss bagettnél nem ismerek finomabb reggelit. Az alábbi recept kísérletezéseim eredménye, meglévő technikák, alapanyagok kombinálásával született meg. A három napos hosszúság senkit se riasszon el, a tényleges ráfordítandó idő nem több háromnegyed óránál, a többi csak várakozási idő. Türelmünkért cserébe viszont egy ropogós, ízekkel teli bagettet várhatunk.
Bagett
Course: KöretCuisine: FranciaDifficulty: Közepes6
darab30
minutes15
minutes1
hour30
minutes2
hours50
minutesHozzávalók
- Előtészta
435g liszt (bl80 kenyér-és bl55 finom liszt fele-fele arányban)
3.5g instant élesztő (fél csomag)
10g só
3.5 dl aludtej (vagy kefír/joghurt)
- Tészta
500g BL80 kenyérliszt
10g só
3 dl víz
5g szárított élesztő
Elkészítés
- 1. nap – előtészta készítése
- A folyadékokat az élesztővel és a sóval összekeverjük.
- Több részletben apránként keverjük hozzá a lisztet kézi habverővel majd spatulával vagy fakanállal. Lazán dolgozzuk össze a tésztát 2-3 perc alatt, nincs szükség dagasztásra.
- Az előtésztát kiolajozott tálban lefóliázva a hűtőbe tesszük 12 – 24 órára.
- 2. nap – bagett tészta készítése
- Egy tálban elkeverjük a lisztet és a sót.
- Egy másik tálban elkeverjük az élesztőt a vízben, majd hozzáöntjük a sós liszthez.
- Feldaraboljuk az előtésztát és ezt is hozzátesszük a keverékhez.
- Lazán összekeverjük a hozzávalókat a tálban, majd kiöntjük a munkalapra és kb. 8-10 percig dagasztjuk (a cél hogy gluténablakot érjünk el a tésztánál).
- A bedagasztott tésztát kiolajozott, lefóliázott tálba rakjuk majd betesszük a hűtőbe 18-24 órára.
- 3. nap – bagettek formázása, sütése
- Kivesszük a hőtőből a megkelt tésztát.
- Enyhén lisztezett munkalapon kinyomkodjuk belőle a levegőt.
- Formáljunk 250g-os tésztaadagokat.
- A tésztaadagokból gombócokat formálunk.
- A gombócokat 5-10 percig pihentetjük.
- Formázzuk elő a gombócokat. Az alábbi videóban 10:27-től látható a bagettek előformázása.
- Pihentessük az előformázott tésztát 15-20 percig letakarva.
- Formázzuk meg a tésztát bagett alakúra, majd lisztezett sütőpapíron kelesszük 1-1,5 óráig letakarva. Az alábbi videóban 11:52-től látható a bagettek megformázása.
- Beirdaljuk a bagetteket, majd 250 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük gőzben (sütés előtt dobjunk néhány jégkockát a sütőbe) majd nyissuk ki az ajtót hogy a gőz kiszökhessen és pirítsuk további 5-8 percet az elérni kívánt szín szerint.
RECEPT VIDEó
Jegyzetek
- Fényesebbek lesznek a bagettek, ha közvetlenül sütés után hideg vízzel átkenjük őket.