A friss bagettnél nem ismerek finomabb reggelit. Az alábbi recept kísérletezéseim eredménye, meglévő technikák, alapanyagok kombinálásával született meg. A három napos hosszúság senkit se riasszon el, a tényleges ráfordítandó idő nem több háromnegyed óránál, a többi csak várakozási idő. Türelmünkért cserébe viszont egy ropogós, ízekkel teli bagettet várhatunk.

Bagett

Bagett

Recipe by Joe88Course: KöretCuisine: FranciaDifficulty: Közepes
Adag

6

darab
Előkészület

30

minutes
Sütési idő

15

minutes
Pihentetés

1

hour 

30

minutes
Teljes idő

2

hours 

50

minutes

Hozzávalók

  • Előtészta
  • 435g liszt (bl80 kenyér-és bl55 finom liszt fele-fele arányban)

  • 3.5g instant élesztő (fél csomag)

  • 10g só

  • 3.5 dl aludtej (vagy kefír/joghurt)

  • Tészta
  • 500g BL80 kenyérliszt

  • 10g só

  • 3 dl víz

  • 5g szárított élesztő

Elkészítés

  • 1. nap – előtészta készítése
  • A folyadékokat az élesztővel és a sóval összekeverjük.
  • Több részletben apránként keverjük hozzá a lisztet kézi habverővel majd spatulával vagy fakanállal. Lazán dolgozzuk össze a tésztát 2-3 perc alatt, nincs szükség dagasztásra.
  • Az előtésztát kiolajozott tálban lefóliázva a hűtőbe tesszük 12 – 24 órára.
  • 2. nap – bagett tészta készítése
  • Egy tálban elkeverjük a lisztet és a sót.
  • Egy másik tálban elkeverjük az élesztőt a vízben, majd hozzáöntjük a sós liszthez.
  • Feldaraboljuk az előtésztát és ezt is hozzátesszük a keverékhez.
  • Lazán összekeverjük a hozzávalókat a tálban, majd kiöntjük a munkalapra és kb. 8-10 percig dagasztjuk (a cél hogy gluténablakot érjünk el a tésztánál).
  • A bedagasztott tésztát kiolajozott, lefóliázott tálba rakjuk majd betesszük a hűtőbe 18-24 órára.
  • 3. nap – bagettek formázása, sütése
  • Kivesszük a hőtőből a megkelt tésztát.
  • Enyhén lisztezett munkalapon kinyomkodjuk belőle a levegőt.
  • Formáljunk 250g-os tésztaadagokat.
  • A tésztaadagokból gombócokat formálunk.
  • A gombócokat 5-10 percig pihentetjük.
  • Formázzuk elő a gombócokat. Az alábbi videóban 10:27-től látható a bagettek előformázása.
  • Pihentessük az előformázott tésztát 15-20 percig letakarva.
  • Formázzuk meg a tésztát bagett alakúra, majd lisztezett sütőpapíron kelesszük 1-1,5 óráig letakarva. Az alábbi videóban 11:52-től látható a bagettek megformázása.
  • Beirdaljuk a bagetteket, majd 250 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük gőzben (sütés előtt dobjunk néhány jégkockát a sütőbe) majd nyissuk ki az ajtót hogy a gőz kiszökhessen és pirítsuk további 5-8 percet az elérni kívánt szín szerint.

RECEPT VIDEó

Jegyzetek

  • Fényesebbek lesznek a bagettek, ha közvetlenül sütés után hideg vízzel átkenjük őket.

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás