Ritkán sütök édességet, ám az alábbi fahéjas csiga recept első alkalommal is fantasztikusan sikerült.
Fahéjas Csiga
Course: DesszertCuisine: AmerikaiDifficulty: Közepes8
adag30
minutes20
minutes2
hours2
hours50
minutesHozzávalók
- Tészta
455 g finomliszt
0.5 teáskanál só
100 g porcukor
226 g aludttej vagy kefír
1 citrom héja
1 csomag instant élesztő
64 g kristálycukor
64 g barnacukor
1 tojás
85 g vaj
1.5 tk fahéj
- Máz
250 g mascarpone
50 g porcukor
30 g olvasztott vaj
tejszín ízlés szerint
Elkészítés
- Máz
- A mázhoz az összes hozzávalót egy tálba tesszük és jól elkeverjük.
- Lefóliázva hűtőbe tesszük amíg a csigáink elkészülnek.
- Tészta
- A tésztához a porcukrot, sót és vajat egy fakanállal 1-2 percig keverjük amíg krémes és habos lesz.
- Hozzáadjunk a masszához a tojást és a citromhéjat és kb. 2-5 percig továbbkeverjü
- Hozzáadjuk a lisztet, az írót és az élesztőt (ha friss élesztővel dolgozunk, akkor futtassuk fel előtte egy kis tejben, de ennyivel kevesebb írót tegyünk bele). 10 percig dagasszuk. Kb. 6-8 percig folyamatosan kevergessük fakanállal és ha összeállt a tészta akkor jól kilisztezett munkalapon kézzel lehet folytatni a dagasztást.
- Kiolajozott tálba tegyük a bedagasztott tésztát és kb. másfél-két órán át kelesszük letakarva, meleg helyen. Legalább a kétszeresére kell nőnie a tésztának mielőtt folytatjuk a munkát.
- A tésztából jól kinyomkodjuk a levegőt, majd egy sütőtálca méretű zsírpapírra tesszük és téglalapalakúra hajtogatjuk. Nyújtófával kb. 0,4 – 0,5 cm vastagra lapítjuk.
- Összekeverjük a kristálycukrot, barnacukrot és fahéjat és alaposan, gazdagon megszórjuk a tésztát.
- Felhajtogatjuk és 12 egyenlő szeletre vágjuk. Egy elfektetjük a zsírpapíron a szeleteket kb. 2 -2 cm-re egymástól majd letakarva 1-2 órán át kelesztjük.
- Megkenjük a tetejét olvasztott vajjal és 20 perc alatt 175 C-on készre sütjük.
- 5 perc hűlés után a mázzal lekenjük.
RECEPT VIDEó
Jegyzetek
- A fahéjas csiga ízei másnapra érnek össze igazán, így érdemes hűtőbe tenni ami megmarad.