Sütős-főzős “életem” során többször futottam neki a hamburger zsemle témakörnek, általában kevesebb sikerrel. Ismét megcsináltam az elsőre nagyon furcsának tűnő, Csiperkés csirkeburgert eperketchuppal receptet, végre saját bucival. Szerintem már 5+ receptet kipróbáltam, de Guga Foods a receptjét még semmi nem közelítette meg.
A bucit lehet használni hamburgerhez, a fent említett csirkeburgerhez, pulled pork szendvicshez, szezámmag nélkül sima zsemleként.
Már kétszer elkészítettem, nagyon jó állagú és ízű bucik készíthetők ebből a receptből. A nehézséget közepesre állítottam, mert sokaknak nehezebbnek tűnnek az olyan receptek, aminél több, mint egy órát kell várni. Ennél 3 óra a pihentetés, de minden perce megéri! Utána már csak győzd kivárni, míg egy picit meghűl.
Szóval jöjjön a számomra legjobb hamburger zsemle!

(A legjobb) hamburger zsemle
Course: FőételCuisine: AmerikaiDifficulty: Közepes8
adag10
minutes15
minutes3
hours3
hours25
minutesHozzávalók
500g finomliszt
10g aktív száraz élesztő (részletek a jegyzetben)
31g cukor
9g só
41g olvasztott vaj
220g meleg víz
1 nagy tojás + 1 kenegetéshez
szezámmag
Elkészítés
- Egy keverőtálban a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, élesztő) keverjük alaposan össze.
- Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat (tojás, olvasztott vaj és víz), majd kézzel vagy géppel dagasszuk össze. Géppel előbb csak keverővel, majd ha a gép “fárad”, jöhet a dagasztókar. Egy homogén, elasztikus tészta a cél.
- Ha ez megvan, kézben picit gyúrjuk át, gyorsan mozgatva, hogy ne tapadjon hozzánk, majd kiolajozott tálban kelesszük duplájára.
- Kelesztés után 6 vagy 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben további fél-1 órát kelesztjük.
- Az egész tojást felverjük, alaposan megkenjük vele a zsemléket, majd megszórjuk szezámmaggal.
- Előmelegített (200-220 fokos, alul-felül) sütőben 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Kivétel után gyönyörködünk benne, várunk egy picit míg meghűl (ez a legnehezebb része), és elfogyasztjuk.
Inspiráció:
Jegyzetek
- Élesztőből én a török, Pakmaya márkát használtam. (Csak ezt lehetett kapni, mikor vettem, nagyon jó!) 1 db 7 g-os instant vagy 25g friss élesztővel helyettesíthető.
- Az eredeti recept tejport ad hozzá pluszban, én ezt kihagytam. 30g lisztet fel lehet cserélni ugyanennyi tejporra, mely egy édesebb bucit fog eredményezni.