Latin név | Elettaria cardamomum |
Növénycsalád | Gyömbérfélék |
Származási hely | India |
Fő termelő országok/régiók | India, Sri Lanka, Guatemala, Dél-Kelet Ázsia |
Betakarítás ideje | Egész évben |
Felhasznált rész | Termés |
Szín | Zöld, fehér, fekete |
Történet
Harmadik legdrágább fűszer a világon, mely megannyi áldásos hatással rendelkezik. Hűen nevéhez sok titok övezi az eredetét, egyes források Indiát nevezik meg származási helyének, mások a Közel-Keletről, van aki Kalkuttát kiáltja ki, mint kibocsájtó országot. Betakarítása kézi begyűjtést igényel, annyira delikát módon kell kezelni a friss terméseket.
Indiában vallásos ceremóniák elengedhetetlen kelléke, illóolaj tartalma miatt. Továbbá a hat alapíz közül ötöt foglal magába, ezért is nevezik a fűszerek királynőjének az ayurvéda szerint. Egy étkezés során arra kell törekednünk, hogy mind a hat alapíz helyet kapjon a fogásban, így elkerüljük az étkezés utáni sóvárgást, s ezáltal a túlevést.
Úgy tartják, hogy már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték és használták mint fűszert.
Több gyógyító hatást is fűznek a kardamomhoz. Az ayurvédikus orvoslás gyomor és bélrendszeri panaszok esetén használják a fűszer áldásos hatását. Továbbá az egészséges szívműködés fenntartása és a kardamom fogyasztás között korrelációt fedeztek fel. Továbbá a neve is utal a szívre gyakorolt pozitív hatásáról, kardia – szív és amomum – fűszer görög szóösszetételből eredeztetik a nevét. Ha pedig a szívről beszélünk, afrodiziákumnak sem utolsó.
Házi gyógymódok és praktikák terén is hasznát vehetjük a kardamomnak, úgy tartják, hogy ha a kardamom magot önmagában rágcsálja az ember, akkor az elveszi a rossz szájízt és a fogakat is erősíti. Sőt még a fejfájást is képes elmulasztani.
Jellemzők, felhasználás
Többféle kardamommal találkozhatunk a boltok polcain. A legelterjedtebb a zöld kardamom – Eletteria cardamomum – mely jellegzetesen pikáns ízével megkoronázza bármelyik édes fogásunkat vagy akár a reggeli kávénkat. Tejes desszertekhez is remekül passzol, sőt a felkapott chai latte egyik kötelező alkotóeleme.
A fekete kardamom aromás, már-már erős ízével izgalmas felhangot adhatunk húsételeinknek. Jelentősen nagyobb, mint zöld testvére és az illata inkább szúrós, mint édes.
Kiegészítő fűszerek
Fahéj, ánizs, szegfűszeg, csillagánizs, római kömény
Felhasznált irodalom
http://ankert.hu/egy-gyogynoveny-amelyet-mindenki-szeret-kardamom-elettaria-es-amomum-cardamomum/
http://www.mindmegette.hu/kardamom-a-sziv-fuszere-45817/
https://divany.hu/eletem/2011/01/01/a_sziv_fuszere_kardamom/