Üdvözöllek az utolsó lépésnél kedves kombucha főzőtársam! 🙂
Elérkeztünk hát a folyamat legizgalmasabb állomásához, a második fermentációhoz. Ez az, amire vártunk attól a pillanattól kezdve, hogy a SCOBY-t belehelyeztük a friss cukros teaoldatba. Itt az ideje a kreativitás szabadon engedésének! Bár most 2 variációt mutatok be Neked, ez a folyamatnak az a része, ahol nincs semmilyen szabály, szabadon lehet kísérletezni a szezon adta gyümölcsökkel, fűszerekkel. Lássuk hát!
Hozzávalók – Málnás -gyömbéres – fűszeres kombucha
4dl kombucha alap
1 dl málnaszörp
3 cm gyömbér szelet
3 szem kardamom
2 db szegfűszeg
1 kis darab fahéj
1 db fél literes palack
- Javaslom kerekített nyakú üvegpalack használatát. A kialakítása miatt kisebb az esélye a robbanásnak. A második fermentálás során széndioxid fog keletkezni a kombuchában az ízesítésre használt cukrok miatt.
Hozzávalók – narancsos – gyömbéres kombucha egy kis meglepetéssel
4dl kombucha
1 dl frissen facsart narancslé
3 cm gyömbér szelet
4 szem kardamom
Meglepetés – kizárólag a kóstoláskor – 5 cl céklalé
Elkészítés
- A tiszta palackba először az ízesítő anyagokat helyezzük el, majd hozzáöntjük a kombuchát.
- 3 nap elteltével vagy amikor a buborékok már kergetik egymást az üvegben, 3-4 órára a hűtőbe tesszük a kombuchát.
- Pohárba töltjük majd hozzáadjuk a céklalét a földes ízhatás kedvéért. Egészségetekre!