Eddig kétszer jártam Törökországban, Nar Gourmet (Tóth Ági) által szervezett főzőkurzuson vagy reggelin pedig ennél is többször.

Itthon is és külföldön is néha török pizzának hívják ezeket a minden jóval töltött kis / nagy csónakokat. Ez az egyik török “fast food”, melyet (több)falatnyi méretre vágnak, aztán lehet is fogyasztani.

Török pide - török "pizza"

Török pide – török “pizza”

Recipe by SpiceUPCourse: FőételCuisine: TörökDifficulty: Közepes
Adag

4

adag
Előkészület

40

minutes
Sütési idő

15

minutes
Pihentetés

1

hour 
Teljes idő

1

hour 

55

minutes

Egyszerű elkészíteni, különleges, és nagyon finom!

Hozzávalók

  • Tészta
  • 0.5 kg liszt

  • 1 teáskanál só

  • 1 teáskanál cukor

  • 1.5 dl tej

  • 3 ek olívaolaj

  • 1.5 dl víz

  • 25g friss élesztő / fél csomag instant élesztő

  • Töltelék
  • Fél kiló darált marha / bárány / pulyka

  • 1 vöröshagyma

  • Néhány gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál római kömény

  • 1 teáskanál sumac

  • 1 késhegynyi fahéj

  • Frissen őrölt chili ízlés szerint (lehet bármilyen formában)

  • 400g paradicsompüré / passata

  • Só, bors

Elkészítés

  • Tészta
  • A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • Elkeverjük a lisztet a sóval alaposan, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tésztát dagasztunk.
  • 1-2 óráig kelesztjük egy szélvédett, meleg helyen.
  • Ha megkelt, osszuk 6-8 részre, gombócokká formázzuk, majd nyújtsuk ovális / hosszú téglalap alakúra őket. A méretnek csak a tepsink vagy sütőnk nagysága szab határt. Én szeretem néha extra vékonyra nyújtani.
  • A végüket összecsípjuk, majd a hosszabbik oldalakat felhajtogatjuk, hogy egy csónak formát kapjunk.
  • Töltsük meg a tésztát a töltelékkel, majd tegyünk rá sajtot, extra zöldséget tetszés szerint.
  • Kenjük le tojással a tésztát, majd alul-felül sütési módban, 200 fokon – kb. 12-14 perc alatt készre sütjük.
  • Töltelék
  • Amíg a tészta kel, elkészülhet a töltelék is:
  • Az aprított hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és 2 percig együtt pirítjuk.
  • Jöhet a darált hús, az elején a hagymával átkeverjük, majd néha! keverve lepirítjuk.
  • Hozzáadjuk a fűszereket, kicsit átkeverjük, majd a paradicsompürét, végül ízesítsük sóval és borssal.
  • Főzzük tovább 20-30 percig sűrű ragu állagúra.

Recipe Video

Jegyzetek

  • Ez nem feltétlenül egy autentikus Kıymalı Pide recept, főleg a töltelék nem az. Eredetileg sok paprikával, viszonylag kevés fűszerrel, sokszor nem előfőzött töltelékkel készül.

Inspiráció:

https://www.nosalty.hu/recept/torok-pide-judit-konyhajabol

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás