Eddig kétszer jártam Törökországban, Nar Gourmet (Tóth Ági) által szervezett főzőkurzuson vagy reggelin pedig ennél is többször.
Itthon is és külföldön is néha török pizzának hívják ezeket a minden jóval töltött kis / nagy csónakokat. Ez az egyik török “fast food”, melyet (több)falatnyi méretre vágnak, aztán lehet is fogyasztani.
Török pide – török “pizza”
Course: FőételCuisine: TörökDifficulty: Közepes4
adag40
minutes15
minutes1
hour1
hour55
minutesEgyszerű elkészíteni, különleges, és nagyon finom!
Hozzávalók
- Tészta
0.5 kg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1.5 dl tej
3 ek olívaolaj
1.5 dl víz
25g friss élesztő / fél csomag instant élesztő
- Töltelék
Fél kiló darált marha / bárány / pulyka
1 vöröshagyma
Néhány gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál sumac
1 késhegynyi fahéj
Frissen őrölt chili ízlés szerint (lehet bármilyen formában)
400g paradicsompüré / passata
Só, bors
Elkészítés
- Tészta
- A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Elkeverjük a lisztet a sóval alaposan, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tésztát dagasztunk.
- 1-2 óráig kelesztjük egy szélvédett, meleg helyen.
- Ha megkelt, osszuk 6-8 részre, gombócokká formázzuk, majd nyújtsuk ovális / hosszú téglalap alakúra őket. A méretnek csak a tepsink vagy sütőnk nagysága szab határt. Én szeretem néha extra vékonyra nyújtani.
- A végüket összecsípjuk, majd a hosszabbik oldalakat felhajtogatjuk, hogy egy csónak formát kapjunk.
- Töltsük meg a tésztát a töltelékkel, majd tegyünk rá sajtot, extra zöldséget tetszés szerint.
- Kenjük le tojással a tésztát, majd alul-felül sütési módban, 200 fokon – kb. 12-14 perc alatt készre sütjük.
- Töltelék
- Amíg a tészta kel, elkészülhet a töltelék is:
- Az aprított hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és 2 percig együtt pirítjuk.
- Jöhet a darált hús, az elején a hagymával átkeverjük, majd néha! keverve lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, kicsit átkeverjük, majd a paradicsompürét, végül ízesítsük sóval és borssal.
- Főzzük tovább 20-30 percig sűrű ragu állagúra.
Recipe Video
Jegyzetek
- Ez nem feltétlenül egy autentikus Kıymalı Pide recept, főleg a töltelék nem az. Eredetileg sok paprikával, viszonylag kevés fűszerrel, sokszor nem előfőzött töltelékkel készül.
Inspiráció:
https://www.nosalty.hu/recept/torok-pide-judit-konyhajabol