Az egyik legkreatívabb módja, hogy az éppen szezonális termékeket egy laktató, könnyen elkészíthető, isteni finom falatba zárjuk. Az elkészítéséhez nem szükséges semmilyen különleges alapanyag, se speciális konyhai felszerelés, egy közepesen berendezett lakásban valószínűleg minden van hozzá. Ha van robotgép, könnyít és gyorsít a helyzeten, ha nincs, akkor a tésztához keverőtál és kézi habverő plusz a kezünk jó lesz.
A töltelékem jelen esetben elég megosztó lehet, de könnyen és jól variálható. Találtam szép laskagombát, ehhez adta magát a csirkemáj, valamint friss kapor, mivel az meg szépen beindult most már.
Francia mini piték
Course: FőételCuisine: FranciaDifficulty: Közepes4
adag30
minutes1
hour30
minutes2
hoursHozzávalók
- Tészta
250 g liszt (sima fehér liszt)
125 g vaj
50 ml tej
7 g só és cukor
1 db tojás
- Töltelék
200 g gomba
200 g csirkemáj
2-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kapor / petrezselyem
só, bors ízlés szerint
1-2 fej salotta
löttyintés vörösbor / konyak / portói
+ 1 tojás kenegetéshez
Elkészítés
- Tészta
- A lisztet öntsd a tálba, kis darabokban mehet hozzá az összes vaj. Manuális munkaállomás esetén érdemes a hideg vajat a négyoldalú reszelő legnagyobb lyukú oldalán letolni, ezzel könnyíthető meg legjobban a későbbi munka. Keverd össze a lisztet a vajjal míg apró morzsás állagot nem kapsz (1-2 perc)
- A tejbe tedd bele a cukrot és a sót, amennyire lehet, olvaszd fel, majd mehet bele az egy tojás és keverd össze. Nedves hozzávalókat öntsd bele a lisztes-vajas keverékbe és mehet az összekeverés. Ez géppel villámgyors, manuálisan ameddig lehet és van értelme keverd a habverővel, majd használd a kezed. Fontos, hogy ne gyúrd a tésztát, csak keverd és álljon össze, ez elég gyorsan megtörténik.
- Folpakkban mehet a hűtőbe pihenni egy órát, vagy ameddig a töltelék elkészül.
- Töltelék
- Gomba nem túl apróra vágva mehet forró olívaolajba, sózd, borsozd ízlés szerint. Ha már majdnem kész, akkor add hozzá az aprított fokhagymát, és a legvégén a zöldfűszert, majd öntsd ki egy tálba és tedd félre
- A serpenyő alján leragadt anyagokat fel kell szedni (deglazing), mert nagyon sokat adnak az étel ízéhez. Ehhez 1 normál vagy 2 kisebb fej salottahagymát apróra vágva szórj a serpenyőbe, kicsit piríts, majd egy löttyintés alkohol menjen hozzá. Ha elpárolgott a víz, add hozzá a nem túl apróra vágott húst, és pirítsd készre (sózd, borsozd ízlés szerint)
- Add hozzá a gombát, tejszínt és összerottyantva állítsd be krémes állagúra.
- Összeállítás
- Tésztát vedd ki a hűtőből, 3-4 mm vastagságúra nyújts ki, és szaggasd ki: kell egy nagyobb ami nekem joghurtos vödör teteje a muffinsütő formához, és kell egy kisebb tetőnek, ami valószínűleg egy pohár mérete
- A nagyobb tésztalapot nyomogasd bele a sütőformába, a tetején lógjon rá a szélére, mert a tetőt rátéve le kell zárni. Töltsd meg töltelékkel, nem kell sajnálni, de túl sokat sem érdemes, mert akkor kifuthat. A teteje alján kend meg felvert tojással és rakd rá a megtöltött pitére. A szélét érdemes villával összenyomkodni, és a legszebb forma elérése érdekében még egy poharat ráhelyezve a felesleges tésztát levágni, és bedobni a maradékhoz. Tetejét is kend meg tojással.
- A maradék tészta felhasználásával, és újra kinyújtásával a tészta egyre ruganyosabbá válik, így összeugorhat, és valószínűleg kicsit nagyobb formák kellenek a kitöltéshez.
- Sütés 180 fok, 35-40 perc, majd egy 15 perc pihentetés, és kész.