A világ csodaitalaként emlegetik, élénkítő hatással van a testre és a lélekre is, hát mi is ez pontosan? Nem más, mint porított zöld tea.

Hagyományos teázás alkalmával mindössze a pihentetési idő alatt kiázott aromákat és tápanyagokat tudjuk magunkhoz venni, ami körülbelül 10%-a a levelekben található hatóanyagoknak. Ez az arány matcha teázás esetén 99% – hiszen mindig marad egy kis zöld por a csésze alján 🙂

Miért érdemes olykor-olykor egy kávét matcha teára cserélni?

  • természetes koffeinforrás – ami azt jelenti, hogy a kávéval ellentétben a bevitt koffeinmennyiség fokozatosan szabadul fel, így nem fogsz “csúcsra pörgetést” érezni, mint a kávé esetén, hanem egyenletes energia felszabadulást fogsz megtapasztalni.
  • L-theanine – ez az a hatóanyag, ami a koncentrációdat, éberségedet növeli meg, mindamellett, hogy el is lazít és ez jótékony hatással van az immunális stresszkezelésre.
  • antioxidánsok és a szépség kapcsolódása – ha valaki meghallja ezt a szót szinte biztos, hogy a szabadgyökök és az áfonya fog az eszébe jutni. A matcha teában 14-szer több anitoxidáns található, mint az áfonyában, fogyasztása lassítja az öregedést, szebbé teszi a bőrt. Erős méregtelenítő hatást is párosítanak a matchának, mert felpörgeti az anyagcserét és szerepet játszik a zsírbontásban is.

Az újhullámos kávézókban és teázókban már bérelt helye van a matcha teának az itallapon. Ezzel az írással buzdítani szeretnélek Titeket, hogy otthon is legalább olyan ízletes ám fantáziadús variációkat tudtok elkészíteni, ami bármely családi – baráti beszélgetést megkoronáz és még a legszürkébb eső áztatta nyári reggeleket is kizöldíti.

Mire lesz szükséged a matcha latte gyártáshoz?

  • matcha por*
  • matcha keverő**
  • tej vagy tejhelyettesítő
  • 4 cl forralt víz
  • kis müzlis tál vagy kedvenc öblös bögréd***
  • cukor vagy cukorhelyettesítő

*matcha port teaházakban, bioboltokban és drogériák polcain is megtalálsz. Érdemes kísérletezni, hogy milyen minőség az, amivel a számodra legideálisabb állagot tudsz elérni. Teaházakban 7-8000 Ft/ 50g körüli árral számolj, bioboltokban és drogériákban 2-3500 Ft/ 50g áron mérik. Nekem az a tapasztalatom, hogy a drágább matcha poroknak élénkebb színe van, ami magasabb hatóanyag tartalommal bír és könnyebben elegyedik vízzel/tejjel.

**a keverő esete is hasonlatos a tea minőségéhez, a svéd bútorbolt habverőjével is fogyasztható minőségű teát fogsz kapni, de lesznek benne kis csomók amik lehet, hogy eltántorítják a kezdő matcha fogyasztót. Az autentikus matcha keverő kb. 5000 Ft-ba kerül, de cserébe teljesen kikeveri a csomókat és még egy kis meditációt is becsempész a reggeledbe, amíg ügyködsz az elegyítésen.

*** vannak külön erre a célre készített matcha kerámiák, azonban egy kisebb müzlistál vagy egy öblösebb bögre tökéletes a célra.

Hogyan is készül a matcha latte tea?

Elkészítés

  • Forralj fel kis mennyiségű vizet – fontos a forralás nem elég a csapot a legforróbb pontig csavarni.
  • Fél teáskanál matcha port tegyél az – nem tudom elégszer kiemelni- öblös bögrédbe, amire kb 4 cl (az sem baj ha 1 dl) forró vizet önts. Erre azért van szükség, hogy a tej hozzáadása előtt teljesen feloldódjon a matcha, így minimálisra csökkent a csomósodás lehetősége.
  • A keverővel oldd fel a matchát a vízben, gyengéden de határozottan, körkörös mozdulatokkal, majd miután feloldódott a matcha gyors vízszintes mozgással képezz habot a vizes oldat tetején.
  • Egyéni preferencia szerint hideg vagy meleg tejjel oldd fel az előkészített matchát. Ízesítsd kedved szerint.

Nem egy nagy ördöngösség ugye? Ez az alaprecept biztosíthatlak, hogy nem fog cserben hagyni. A lentiekben hoztam Nektek pár ízvariációt a nyár jegyeinek megfelelően.

Narancsvirágos kardamomos matcha latte rózsaszirommal

Narancsvirágos – kardamomos matcha latte rózsaszirmokkal

  • 1 tk narancsvirág

  • 1-2 egész kardamom

  • 2db szárított rózsabimbó

A fenti alaprecept annyival módosult, hogy a narancsvirágot és a kardamom szemeket a tejjel együtt melegítettem meg, majd átszűrve adtam hozzá a vizes matchához. Díszítésnek a szárított rózsát rámorzsoltam a kész lattéra.

Levendulás rózsaszirmos – rózsavizes matcha latte

Levendulás – rózsavizes – rózsaszirmos matcha latte

  • fél tk bio levendula

  • 2 bimbó szárított rózsa

  • 5 cl rózsavíz

Az alaprecept elkészítése után cukor helyett adom a rózsavizet a matcha lattéhoz, díszítésnek pedig a levendulát és a morzsolt rózsaszirmot.

Kellemes matcházást!

Inspirációk és cikkek a témában, beszerzési helyek:

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás