Szeretem figyelni a konyhai trendek megjelenését és térhódítását. Látványos volt az elmúlt évek kézműves forradalma hiszen Budapest gasztro utcái kivirágoztak. Számomra a nyarat és a felszabadultságot leginkább megtestesítő étel a poké vagy test-lélek tál.
Ez az étel nem a megszabott alapanyagokról kapta a nevét, hanem a vágási technikáról – pok-keh – ami annyit tesz, szeletelni/vágni. Magyarul, ha átlósan szeleteled fel az alapanyagaidat és helyezed azokat rizs vagy zöldség ágyra máris megkapod azt az ízletes fogást, amely letarolta Amerikát 2017-ben.
A test-lélek tál bármely lelkes otthoni szakácsot kísérletezésre invitál és biztos sikerrel ajándékozza meg azt, aki hajlandó egy kis türelemre és szabadon meri engedni a kreativitását. A poké tálak pont azért annyira csalogatóak mert figyelemmel készülnek. Hiszek benne, hogy a főzés a modern kor alkímiája, amennyiben az odaadást és a türelmet is a receptbe csempésszük. Megéri olykor-olykor nemet mondani a villámrecepteknek, mert többet ad az ételnek az elkészítése, mint gondolnánk.
A szeleteléshez 4 alapanyag szükséges:
- éles kés
- megfelelő vágódeszka
- roppanós és friss alapanyag
- és ami a legfontosabb, türelem
Poké tál – pofonegyszerű trend a konyhádban
Course: FőételCuisine: HawaiiDifficulty: Könnyű4
adag45
minutes30
minutesHozzávalók
500g kerekszemű rizs
1dl rizsecet
Fokhagyma ágyon pirított garnéla
Babcsíra
Retekcsíra
Répa
Madársaláta
Retek
Uborka
Koktélszósz (Majonéz, sűrített paradicsom vagy jó minőségű ketchup, Worcester szósz, szójaszósz, só bors)
Elkészítés
- Készítsd el a sushi rizst – itt találod a receptet hozzá
- Amíg fő/hűl a rizs szeleteld fel a zöldségeket. A répát zöldségpucolóval hosszában szeltem fel, így kis csigákba tudtam csavarni, ami esztétikailag dob egyet a fogáson.
- Az uborkát és a retkeket vékony karikákra vágd fel. Az uborkát is fel lehetne hosszában szelni, de a magas víztartalma miatt szerintem nehezebb vele dolgozni.
- Keverd el a koktélszósz alapanyagait ízlés szerint – ha még nem készítettél a lentiekben találsz egy linket a témában az eredeti recepttel.
- Elérkeztél a kreatív részhez, nincs más dolgod, mint egy öblösebb tál aljára kipakolni a rizst, amit a fentiekben felsorolt vagy további tetszőleges hozzávalókkal díszítesz fel. Jó étvágyat és jó kreatívkodást! További ötletekért görgess le!