Imádom a sushit, igazi comfort food számomra, emiatt viszonylag gyorsan fel és le is került a konyhai bakancslistámra/ról. Megannyi cikket és Youtube videót pörgettem át az évek alatt, de a végeredmény és az elégedettség csak nem akart közeledni az elvárásokhoz.

Már egy ideje a képzeletbeli polcon ücsörgött a házi sushi készítésének motivációja, amikor is egy flow állapot hatására szimplán érzésből nekiláttam sushi rizs készítésének egy poké tálhoz. Az erőlködéstől mentes kísérletezés pedig megajándékozott az éttermi minőséggel. Ezt a könnyedséget és egyszerűséget szeretném átadni Nektek ebben a receptben.

Sushi rizs egyszerűen

Sushi rizs egyszerűen

Recipe by lelektudatosCourse: FőételCuisine: JapánDifficulty: Közepes
Adag

4

adag
Előkészület

45

minutes
Főzés

30

minutes

Hozzávalók

  • 500g kerekszemű rizs

  • kb 1 dl rizsecet

  • cukor vagy cukorhelyettesítő – ízlés szerint

  • Fekete vagy fehér szezám – opcionális

Elkészítés

  • Mosd át a rizst hideg víz alatt legalább négyszer – erre azért van szükség, hogy csökkentsük a keményítő mennyiségét, ezáltal pergősebb de mégis ragacsos állagú rizst kapunk.
  • Tedd fel főni a rizst, a víz 1-2 ujjnyival lepje el. Nem szükséges semmilyen ízesítőt hozzáadni, de egyéni preferencia szerint egy kis csipet só adható a főzővízhez.
  • Kb 20-30 perc szükséges a ragadós állag eléréséig, de érdemes időről időre kóstolást végezni, hogy a számunkra legideálisabb főzöttségi állapotot érjük el.
  • Az elkészült rizst egyenletesen terítsd ki egy vízszintes felületen, a gyorsabb hűtési folyamat miatt -ehhez egy széles – lapos jénait szoktam használni, de egy fa tálca vagy nagyobb vágódeszka is megfelel.
    Amikor már tapintható melegségre hűlt jöhet bele a rizsecetet. FONTOS – ha cukrot használsz, azt előbb oldd fel az ecetben, utána keverd hozzá a rizshez. Én folyékony cukorhelyettesítőt használok, így azt ízpróbával apránként keverem hozzá a rizshez a rizsecet hozzáadása után.
  • Mire kikeverted a számodra megfelelő ízkombinációt – legyen az édesebb vagy akár ecetesebb – utána már csak egy lépés maradt, hogy összeállítsd a sushidat! 🙂

Recipe Video

Megjegyzések

  • Abszolút egyéni döntés, hogy mennyire szétfőzve vagy roppanósan szeretjük a rizst. Amikor a keményítő elkezd kicsapódni az edény falára, akkor általában már közel van az ideális állapot.
  • Bátran kísérletezz az ízvilággal, hiszen egyszer kell csak megtalálni a számodra tökéletes kombinációt, onnantól kezdve nincs megállás a tömeggyártásig 🙂
  • A kerekszemű rizs azért szuper választás szerintem, mert nagyon jól ragacsosodik, így sushi és poké tálakhoz egy ütős alapot tud szolgáltatni.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás