Imádom a sushit, igazi comfort food számomra, emiatt viszonylag gyorsan fel és le is került a konyhai bakancslistámra/ról. Megannyi cikket és Youtube videót pörgettem át az évek alatt, de a végeredmény és az elégedettség csak nem akart közeledni az elvárásokhoz.
Már egy ideje a képzeletbeli polcon ücsörgött a házi sushi készítésének motivációja, amikor is egy flow állapot hatására szimplán érzésből nekiláttam sushi rizs készítésének egy poké tálhoz. Az erőlködéstől mentes kísérletezés pedig megajándékozott az éttermi minőséggel. Ezt a könnyedséget és egyszerűséget szeretném átadni Nektek ebben a receptben.
Sushi rizs egyszerűen
Course: FőételCuisine: JapánDifficulty: Közepes4
adag45
minutes30
minutesHozzávalók
500g kerekszemű rizs
kb 1 dl rizsecet
cukor vagy cukorhelyettesítő – ízlés szerint
Fekete vagy fehér szezám – opcionális
Elkészítés
- Mosd át a rizst hideg víz alatt legalább négyszer – erre azért van szükség, hogy csökkentsük a keményítő mennyiségét, ezáltal pergősebb de mégis ragacsos állagú rizst kapunk.
- Tedd fel főni a rizst, a víz 1-2 ujjnyival lepje el. Nem szükséges semmilyen ízesítőt hozzáadni, de egyéni preferencia szerint egy kis csipet só adható a főzővízhez.
- Kb 20-30 perc szükséges a ragadós állag eléréséig, de érdemes időről időre kóstolást végezni, hogy a számunkra legideálisabb főzöttségi állapotot érjük el.
- Az elkészült rizst egyenletesen terítsd ki egy vízszintes felületen, a gyorsabb hűtési folyamat miatt -ehhez egy széles – lapos jénait szoktam használni, de egy fa tálca vagy nagyobb vágódeszka is megfelel.
Amikor már tapintható melegségre hűlt jöhet bele a rizsecetet. FONTOS – ha cukrot használsz, azt előbb oldd fel az ecetben, utána keverd hozzá a rizshez. Én folyékony cukorhelyettesítőt használok, így azt ízpróbával apránként keverem hozzá a rizshez a rizsecet hozzáadása után. - Mire kikeverted a számodra megfelelő ízkombinációt – legyen az édesebb vagy akár ecetesebb – utána már csak egy lépés maradt, hogy összeállítsd a sushidat! 🙂
Recipe Video
Megjegyzések
- Abszolút egyéni döntés, hogy mennyire szétfőzve vagy roppanósan szeretjük a rizst. Amikor a keményítő elkezd kicsapódni az edény falára, akkor általában már közel van az ideális állapot.
- Bátran kísérletezz az ízvilággal, hiszen egyszer kell csak megtalálni a számodra tökéletes kombinációt, onnantól kezdve nincs megállás a tömeggyártásig 🙂
- A kerekszemű rizs azért szuper választás szerintem, mert nagyon jól ragacsosodik, így sushi és poké tálakhoz egy ütős alapot tud szolgáltatni.