Végre itt a cukkini szezon – kora tavasztól kezdve tűkön ülve várom, hogy a zöldségeseket elárassza a cukkini. Magas nedvességtartalma miatt a nyári hőségben áldásos hatással van a vízháztartásunkra, s emellett remekül párosítható indiai fűszerekkel. A karfiol a tüdő meridiánjára áll szoros kapcsolatban ezért szeles időkben továbbá kora tavasztól kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hogy a csapadékos évszak után nyáron megerősítsük ezt a szervünket.
Ez a recept szívből jött. A kezeim szinte maguktól vezérelve ténykedtek a konyhában.

Karfiolos cukkini curry
Course: FőételCuisine: IndiaiDifficulty: Közepes4
adag15
minutes30
minutesHozzávalók
kis fej karfiol
közepes cukkini
1/2 tk fekete mustármag
1/2 tk chili – elhagyható
2 tk currypor
1/2 koriander – elhagyható
2 gerezd fokhagyma (szeletelve vagy reszelve)
1 tk friss gyömbér (szeletelve vagy reszelve)
2 ek olaj (olíva, kókuszolaj, ghee)
1 dl kókusztejszín ( kiváltható 1dl hideg víz és kukorica keményítő elegyével)
só, bors
Elkészítés
- Alapos átmosás után szedd rózsáira a karfiolt. A cukkinit vágd félbe majd karikázd fel.
- Hevíts fel egy wokot vagy serpenyőt szárazon. Miután már nem tudod a tenyered a felület felett tartani mehet bele az olaj vagy zsíradék.
- Vedd vissza a hőfokot, majd add hozzá a fekete mustármagot, a chilit és a gyömbért, majd addig pirítsd amíg a mustármag ki nem pattog. Ezután mehet bele a fokhagyma. Egyet keverj rajta, hogy a hagyma picit megbarnuljon.
- Add hozzá a felaprított zöldségeket. Szeretem ha picit megkapja a hő, így roppanósabbak maradnak, ezért kicsit magasabb hőfokon pirítok rajtuk egyet.
- Jöhet a curry majd egy kiadós keverés és kb 1 dl víz, hogy az ízek összerottyanhassanak. Majd a lágyság miatt egy kis kókusztejszínnel fel lehet húzni a fogást.
- Só, bors és egy kis ízlelés, hogy a fűszerezés megfelelő-e. Rizzsel vagy fokhagymás lepénykenyérrel a legjobb fogyasztani. Egészségetekre!