A sushihoz mindössze két módon lehet hozzáállni kerek e világon: imádni vagy utálni. Többnyire egy nehéz nap utáni/közbeni comfort food formájában vagy jeles események alkalmával fogyasztják az európai kontinensen. A célom, hogy a lelkes sushi fogyasztókat otthoni ténykedésre bíztassam!

Megannyi sikertelen otthoni próbálkozás után végre rábukkantam a megfelelő Youtube tutorialra. Az utolsó hiányzó puzzle kockát kaptam a kezembe ahhoz, hogy tökéletes tekercseket sodorjak és kézműves sushi manufaktúrába kezdjek bármikor, amikor ehhez kedvem szottyan, anélkül, hogy feleslegesen pénz költenék sushi tekerő masinákra.

Nézzük!

Innentől kezdve már csak az alaptartozékok egy kis fantázia és egy erős kortes beszéd szükséges ahhoz, hogy meggyőzd a szeretteid, hogy bizony nem a sarki bódéból hoztad a sushi hajót, hanem Te alkottad mindezt.

Mire lesz szükséged?

  • Fél – 1 kg sushi rizs vagy kerekszemű rizs
  • Rizsecet
  • Nori algalap
  • Jó minőségű szójaszósz – Kikkoman
  • Sushi töltelék (uborka, avokádó, lazac, tofu, répa, gyömbér stb)
  • wasabi
Sushi otthon? Bármikor!

Sushi otthon? Bármikor!

Recipe by lelektudatosCourse: FőételCuisine: JapánDifficulty: Könnyű
Adag

1

adag
Előkészület

10

minutes
Főzés

25

minutes

Lazacos avokádós sushi

Hozzávalók

  • 1 db nori lap

  • Kb 2 marék főtt rizs

  • 1/4 avokádó

  • 2 szelet füstölt lazac

Elkészítés

  • A nori lapot tedd sushi tekerő gyékényrehurkapálcikákból álló alátét is tökéletes erre a célra- a fényes felülete nézzen lefelé, így feléd a matt oldala kerül. A gyékény hozzád képest vízszintesen helyezkedjen el, hogy számodra legkönnyebb helyzetben történjen a tekerés.
  • Nedvesítsd be a kezed, majd ütögesd össze a tenyereid, hogy a felesleges vizet lerázd. Vegyél ki egy marék rizst a tálból majd oszlasd el egyenletesen a hozzád közelebbi végétől kezdve. Egy nori lapra 1.5-2 tenyérnyi rizs fog kerülni lényeg, hogy egy 2-3 cm-nyi széles sáv maradjon üresen a tőled távol eső vízszintes oldalon. Érezni fogod, hogy mennyi rizs lesz az ideális.
  • Helyezd az avokádót a sushi halom közepére majd tedd rá a lazacot is. Fontos, hogy ne tegyél túl sok tölteléket egy tekercsbe, mert könnyen megpattan a nori lap. A sushi esetében a kevesebb néha több elve abszolút érvényesül.
  • Emeld fel a gyékényt a hozzád közelebb eső sushi rizses résszel együtt, majd egy határozott mozdulattal hajtsd a töltelék mögé – ezzel éred el a tökéletes kör alakot. Így mindössze az üres nori lap sávját fogod látni kilógni a feltekert gyékény alól.
  • Most jön a varázslat: a gyékény még körbeöleli a sushit, egy gyengéd de határozott mozdulattal az egyik kezeddel húzd magad felé az összetekert rész, a másikkal tartsd stabilan a sushi nélküli algalapotde vigyázz mert könnyen szakad. Ezzel feszessé és formássá teszed a göngyöleget. Simítsd végig a tekercsedet, hogy egyenletesen osztódjon el a töltelék.
  • Preferenciafüggő, hogy az alátéttel vagy anélkül: gördítsd végig a kész sushit, hogy a rizsmentes résszel bezárd a kört.
  • Fogyasztás előtt érdemes pihentetni egy fél órát a hűtőben az elkészült tekercseket. A felszelést nedves és éles késsel végezd majd minden szeletelés után tisztítsd meg a kést a tökéletes hatás érdekében.
  • Ecetes gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal kínáld. Extra tipp – a wasabit keverd össze a szójaszósszal és így dip-eld a kis makikat, igazi game changer!

Recipe Video

Notes

  • A töltelékek tárháza kimeríthetetlen, bátran kísérletezzetek és írjátok meg Nektek melyik verzió vált be leginkább!
  • A videóban a fordított sushi elkészítése is megmutatkozik. Ezt még nem próbáltam, ki mert szerintem abszolút flow állapot kell ehhez.
  • Nigiri sushik elkészítése pedig még egyszerűbb mint a maki sushiké. A ragacsos rizs könnyen egybe marad, így csak kis hengereket kell formázni, amire utána a szívlelt feltétet kell felhelyezni egy leheletnyi wasabi kenet fölé.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás