Zacskós leveseket megszégyenítő gyorsasággal elkészülő mennyei francia fokhagymakrémleves receptjét hoztam el most Nektek. Az idei nyári időjárás csiki-csuki játszmája szerintem mindannyiunk immunrendszerét próbára teszi, így fontosnak tartom, hogy az étkezésünkkel támogassuk szervezetünk védekező képességét, amikor csak tudjuk. Egy hosszan főtt leves vitathatatlanul a legjobb módja egy közelgő vagy fennálló betegség legyűrésének, ám mi van akkor ha nincs több órád de kívánsz egy igazán ízes és immunerősítő levest? Ilyenkor lehet a hagymafélék családjára bátran támaszkodni.
Villámgyors francia fokhagyma krémleves
Course: FőételCuisine: FranciaDifficulty: Könnyű4
adag10
minutes15
minutes250
kcalHozzávalók
8 gerezd fokhagyma
5 dl mandulatej
5 dl víz
40 g liszt (bármilyen típusa)
40 g vaj vagy 2 ek olaj
2 db tojás
1 ek almaecet
1 tk fehér bors
1 kk szerecsendió
1 tk ételízesítő vagy 1 leveskocka
só ízlés szerint
tetszőleges toppingok – sajt, kenyér kocka, zöldfűszerek
Elkészítés
- A tejet és a vizet tedd fel főni az ételízesítővel. Pucold meg a fokhagymát majd présen áttörve a tejes keverékhez adjuk.
- Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
- Egy kis edényben feltesszük a vajat olvadni majd összekeverjük a liszttel. Nekem úgy állt kézre, hogy a beízesített levesből mertem ki egy kanálnyit, s így elegyítettem el a lisztes keveréket. Fontos, hogy csomómentesre keverd ki ezt a keveréket, ezután adhatod hozzá a leveshez.
- Válaszd ketté a tojásokat. A fehérjét folyamatos keverés mellett add hozzá a forrásban lévő leveshez. Miután elegyítetted a hozzávalókat hagyd, hogy rottyanjon egyet a leves.
- A tojássárgákat keverd ki az almaecettel. Húzd el a tűzről a levest és keverd hozzá a keveréket.
- Ízlés szerint sajttal és/vagy pirított kenyérkockákkal kiegészíthető a leves.
- Az egyszerűsége miatt szerintem finomabb frissen fogyasztani és inkább kisebb adagokban elkészíteni.
Notes
- Selymesebb textúra érdekében tejszín adható a leveshez, de az a tapasztalatom, hogy így is elég selymes és lágy leves lesz.
- A tojásfehérje miatt apróbb darabok jelenhetnek meg a levesben, ha ez valakit zavar tálalás előtt csak szűrje át a levest.