Kevés egyszerűbb főtt étel létezik a magyar konyhában, mint a tojásos nokedli. A maga módján egyszerű de nagyszerű fogás, ami kevesebb mint fél óra alatt készül el. Fogyasztása melegében ajánlott, de legyünk őszinték hűlt már ki bárkinél is ez az étel – abban az esetben ha nem a teljes rokonságot akarjuk megvendégelni? Na ugye!

Tojásos nokedli egy kis csavarral

Tojásos nokedli egy kis csavarral

Recipe by lelektudatosCourse: FőételCuisine: MagyarosDifficulty: Könnyű
Adag

4

adag
Előkészület

5

minutes
Főzés

20

minutes

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt

  • 3 db + 3 db tojás

  • Kb 3-4 dl víz

  • 2 ek céklapor

  • fél tk ecet

  • tetszőleges zsiradék (olaj/vaj/zsír/bacon)

  • nokedli szaggató vagy egy nagy fa deszka és egy éles kés

Elkészítés

  • Szitáld át egy öblös tálba a kimért lisztet majd egyesével add hozzá a tojásokat miközben elkezded összekeverni egy fakanál segítségével a készülő nokedli masszát. Mindeközben tegyél fel főni kb 3-4 l vizet amit sózz meg literenként 1 tk sóval.
  • Miután mindhárom tojást összekeverted a liszttel látni fogod, hogy kb mennyi vízre van szükség ahhoz, hogy elérd a megfelelő tészta állagot, ezért apránként add hozzá a kimért vizet.
  • Palacsinta tésztánál keményebb de a kenyértésztánál könnyebb állagot kell elérni ahhoz, hogy a főzés folyamán a nokedlik tökéletesek legyenek.
  • Miután elérted ezt a halmazállapotot jöhet az utolsó két elem, a céklapor és egy kis ecet (a szín megőrzése céljából), ami nem csak színügyileg dobja fel az ételt, hanem egy kis vitamin pótlást is belecsempésztünk a comfort foodba.
  • Elérkeztünk a kézügyességi és gyorsasági feladathoz, a legjobb ha van nokedli szaggatód ám akkor sem kell elkeseredni ha még nem található megy a konyhai felszereléseid között. Egy deszka és egy éles kés ugyanúgy el fog juttatni a célig. Tedd a nokedli szaggatót a forrásban lévő víz felé, hogy felmelegedjen. Javaslom, hogy egy merőkanálnyi mennyiséggel kezdd a kísérletezést, nem érdemes egyszerre nagy adagokat leszaggatni, mert mindössze 1 percet kell főnie a nokedlinek. Ne felejtsd el a szaggatás végeztével megkavarni a vízben rotyogó tésztát, így nem tömbösödik össze.
  • Szűrővel merd át egy tálba/jénaiba a megfőtt nokedliket, amikhez érdemes egy kis zsiradékot hozzákeverni majd minden adag után átkeverni a kész nokedlin, így nem fog összetapadni és szép fényes felülete lesz.
  • Miután elkészült a bekevert adag hevíts fel egy serpenyőt, amibe dobj bele 2 marok kockára vágott bacont. Miután megpirultak a kockák zuttyinthatod is bele a nokedlit, amit a kisült zsíron picit meg is piríthatsz vagy ha ragacsos állag az ami hozzád közel áll akkor csak keverj rajta párat.
  • Verd fel a megmaradt 3 tojást és öntsd rá a nokedlire, majd kevergesd amíg a tojás meg nem szilárdul. Frissen melegében fogyaszd. Ha retro kedved van akkor tépett ecetes leveles salátával vagy friss zöldfűszerrel netán reszelt sajttal kísérd le a nokedlit.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás