Létezik olyan, hogy tudatos bűnözés? Szerintem igen, mert ez a recept pont ennek a hangulatnak az eredménye. Egy kellemes tészta ételre vágytam, de ki szerettem volna hagyni a kajakómát és a hosszas pepecselést az egyenletből. Így született meg ez a hamis bolognai recept.

Hamis bolognai

Hamis bolognai

Recipe by lelektudatosCourse: FőételCuisine: ÚjhullámosDifficulty: könnyű
Adag

4

adag
Előkészület

10

minutes
Főzés

30

minutes
Calories

450

kcal

Szuper gyors és igazán laktató fogás. Finom kompromisszuma az egészséges és a comfort food-oknak.

Hozzávalók

  • 250 g csökkentett szénhidrát tartalmú tészta

  • 100 g vöröslencse

  • 1 db lilahagyma

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 4 közepes paradicsom

  • 2 tk paradicsomos pesztó

  • só, bors, majoranna, bazsalikom, oregánó

  • kis olíva olaj

  • 1-2 dl víz

  • Tetszőleges feltétként sajt és/vagy tejföl

Elkészítés

  • Forralj fel egy lábosban kb 2 liter vizet. Forrás közeli állapotban adj hozzá 1 tk sót és egy löttyintésnyi olajat. Keverd meg majd a gyöngyöző vízhez add hozzá a tésztát. Körülbelül 10 perc mire al dentére fő a tészta.
  • Amíg fő a tészta addig a szósz hozzávalóit dolgozzuk össze. Kockázd fel a hagymát, szerintem minél apróbb annál selymesebb lesz a szósz. Hevíts fel egy serpenyőt szárazon, majd ha már nem tudod a kezedet a serpenyő felett tartani, jöhet bele az olíva olaj kb 1 evőkanálnyi (az olíva olaj alacsony hőfokon kezd égni, ezért kell szárazon hevíteni a serpenyőt). Pirítsd üvegesre a hagymát.
  • Kockázd fel a paradicsomokat, minél kisebb darabokra vágod annál gyorsabban fog beszószosodni, majd add hozzá az üvegesre pirult hagymához. Elegyítés után 2 csipet sóval szórd meg a serpenyő tartalmát.
  • Fokhagymanyomó segítségével add hozzá a fokhagymát az alakuló szószhoz. Majd jöhet a 2 teáskanálnyi pestó is.
  • Alaposan mosd át a vöröslencsét, majd mikor már a szósz nagyjából összeállt (paradicsomkockák elkezdtek szétfőni és levet ereszteni) mehet is bele. Érdemes egy kis vízzel felönteni ezután a szószt, a paradicsom típusának függvénye, a levesesebb paradicsomokhoz kevesebb víz kell. A lényeg, hogy legyen elég folyadék a serpenyőben, amit a lencse fel tud szívni. Inkább pótolj folyadékot szószok készítésekor, mert a redukálás időigényes és könnyen odakaphatnak a hozzávalók.
  • A vöröslencse viszonylag kevés főzési időt igényel és gyorsan szét tud főni. 10-15 perc elteltével már lehet kóstolni a lencse állagát és kezdődhet az ízesítés. Frissen őrölt bors, majoranna, oregánó és friss bazsalikom hozzáadásával egy igazán üde ízvilágot keverhetünk a szószba.
  • A főzés végével egy dolgot kell csak eldönteni, hogy a tésztát és a szószt összekeverjük-e a serpenyőben van külön tálaljuk-e fel őket. Buon appetito!

Notes

  • Gyermekkoromban bizony a hagyományos bolognai nem ritkán tejföllel csúszott le. Kipróbáltam ezzel a recepttel és hát azt kell, hogy mondjam nem csalódtam. Ínyenceknek kifejezetten ajánlom!
  • Aki esetleg nem fogyaszt tejterméket bátran ajánlom a vegán tejfölt a fentiek alapján kipróbálásra. A vegán sajt alternatívák is jól illeszkednek ám a fogáshoz.
Sajtos tejfölös hamis bolognai ragu – mennyei!
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás