A gulyás-bab és -zöldbab leveseknek csak szerintem van olyan nagymamás hangzása? No semmi pejoratívra nem gondolom ám itt, mindössze arra, hogy ezeknek a leveseknek súlya van. Nagymamáink tapasztalt kezei hányszor készítettek már nekünk seperc alatt gyógyító étkeket, tápláló leveseket akár a nyári melegben vagy éppen a mostanság tapasztalt hűvösebb napokon? A szülői házban tett látogatásom egyik hozadéka zsenge zöldbab halom volt, amiből vágytam egy könnyű ám mégis hangsúlyos levest varázsolni. Visszajelzések alapján sikerült a megvalósítás, nem is akárhogy!
Zöldbab leves gazdagon
Course: FőételCuisine: MagyarosDifficulty: Közepes5
adag30
minutes45
minutes440
kcalGazdagsága révén akár egytálételnek is felér
Hozzávalók
3-4 szelet csirkemellfilé apró kockákra vágva
1 db közepes cukkini félkörre vágva
2 db közepes sárgarépa félkörre vágva
2-3 szem krumpli közepes kockákra vágva
kb 50 dkg tisztított, aprított zöldbab
1 kis vöröshagyma apróra vágva
2 tk reszelt gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma reszelve/zúzva
1,5 tk római kömény
1,5 tk piros paprika
só, bors
kis olaj a pároláshoz
víz
chili – ízlés szerint (de akár el is hagyható)
Elkészítés
- Kb 1 evőkanál olajat hevítsünk fel egy 2-3 literes lábosban. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, gyömbért majd pirítsuk addig őket, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Ezután mehet bele a chili (elhagyható), a római kömény és a fokhagyma. Egy-két keverés után jöhet bele az apróra vágott hús, amit fehéredésig pirítsunk folyamatos keverés mellett. Nem baj ha picit odakap az aljánál, ez a pörzsanyag adja majd az ízeket.
- Következő lépésként a zöldbab, a répa és a krumpli kerül a lábosba. Picit piruljanak át, így nem fognak szétfőni, hanem kellemesen roppanósak lesznek a folyamat végén. Végezetül pedig jöhet a só, bors és a pirospaprika. Egy gyors kavarás után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat kb 2 ujjnyival.
- Itt most nincs más dolgunk mint közepes lángon kb 30 percet hagyjuk, hogy elrotyogjon a leves. Fél óra elteltével kóstoljuk meg a zöldségeket, amennyiben már félkész állapotban vannak, mehet bele a cukkini – a cukkini nagyon gyorsan megfő ezért nem érdemes az elején a leveshez adni-. Kb 10-15 perc alatt készre fő a leves. Ízpróba után igazítsunk az ízeken ha szükséges.
- Egy kanál tejföllel díszítve tálaljuk.