A gulyás-bab és -zöldbab leveseknek csak szerintem van olyan nagymamás hangzása? No semmi pejoratívra nem gondolom ám itt, mindössze arra, hogy ezeknek a leveseknek súlya van. Nagymamáink tapasztalt kezei hányszor készítettek már nekünk seperc alatt gyógyító étkeket, tápláló leveseket akár a nyári melegben vagy éppen a mostanság tapasztalt hűvösebb napokon? A szülői házban tett látogatásom egyik hozadéka zsenge zöldbab halom volt, amiből vágytam egy könnyű ám mégis hangsúlyos levest varázsolni. Visszajelzések alapján sikerült a megvalósítás, nem is akárhogy!

Zöldbab leves gazdagon

Zöldbab leves gazdagon

Recipe by lelektudatosCourse: FőételCuisine: MagyarosDifficulty: Közepes
Adag

5

adag
Prep time

30

minutes
Cooking time

45

minutes
Calories

440

kcal

Gazdagsága révén akár egytálételnek is felér

Hozzávalók

  • 3-4 szelet csirkemellfilé apró kockákra vágva

  • 1 db közepes cukkini félkörre vágva

  • 2 db közepes sárgarépa félkörre vágva

  • 2-3 szem krumpli közepes kockákra vágva

  • kb 50 dkg tisztított, aprított zöldbab

  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva

  • 2 tk reszelt gyömbér

  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve/zúzva

  • 1,5 tk római kömény

  • 1,5 tk piros paprika

  • só, bors

  • kis olaj a pároláshoz

  • víz

  • chili – ízlés szerint (de akár el is hagyható)

Elkészítés

  • Kb 1 evőkanál olajat hevítsünk fel egy 2-3 literes lábosban. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, gyömbért majd pirítsuk addig őket, amíg a hagyma üveges nem lesz.
  • Ezután mehet bele a chili (elhagyható), a római kömény és a fokhagyma. Egy-két keverés után jöhet bele az apróra vágott hús, amit fehéredésig pirítsunk folyamatos keverés mellett. Nem baj ha picit odakap az aljánál, ez a pörzsanyag adja majd az ízeket.
  • Következő lépésként a zöldbab, a répa és a krumpli kerül a lábosba. Picit piruljanak át, így nem fognak szétfőni, hanem kellemesen roppanósak lesznek a folyamat végén. Végezetül pedig jöhet a só, bors és a pirospaprika. Egy gyors kavarás után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat kb 2 ujjnyival.
  • Itt most nincs más dolgunk mint közepes lángon kb 30 percet hagyjuk, hogy elrotyogjon a leves. Fél óra elteltével kóstoljuk meg a zöldségeket, amennyiben már félkész állapotban vannak, mehet bele a cukkini – a cukkini nagyon gyorsan megfő ezért nem érdemes az elején a leveshez adni-. Kb 10-15 perc alatt készre fő a leves. Ízpróba után igazítsunk az ízeken ha szükséges.
  • Egy kanál tejföllel díszítve tálaljuk.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás