A dan dan tészta tipikusan az a recept, amit csak külföldi forrásokból láttam, de még életemben nem ettem autentikus verzióját. Kerestem többet is, de valahogy sosem sikerült itthon találni (még).
Ennek ellenére, a különböző Youtube csatornákon látott állagok, hozzávalók alapján, megpróbáltam itthon is elkészíteni. Nagyon tetszett már elsőre is ez a szecsuáni fűszeres, csípős, umami húsos tésztaétel, másodszorra sikerült a tésztát is megfelelő állagúra főzni.

Elöljáróban annyit hozzátennék azért, hogy vannak hozzávalók, amiket nem lehet kapni a sarki kisboltban, de mondjuk egy budapesti Rákóczi téri kínai élelmiszerboltban, vagy a Dunapandában igen.

A különleges hozzávalókhoz odaírom a kínai nevet is, mert vannak helyek, ahol nincs magyar vagy angol felirat a terméken. Van, amit így találtam meg, hogy a jeleket hasonlítottam össze a bevásárló listámról.

Dan Dan tészta - (担担面, dan dan mian)

Dan Dan tészta – (担担面, dan dan mian)

Recipe by SpiceUPCourse: ReceptekCuisine: KínaiDifficulty: Közepes
Adag

4

adag
Előkészület

30

minutes
Főzés

10

minutes
Kalória

380

kcal

Hozzávalók

  • Csiliolaj (nem szükséges az egész)
  • 350 ml semleges olaj (repce, napraforgó, mogyoró, szőlőmag)

  • 5 csillagánizs

  • 1 fahéj / kasszia rúd

  • 2 babérlevél

  • 3 ek egész szecsuáni bors

  • 50-85g csilipehely

  • Só ízlés szerint

  • Szósz
  • 3 ek kínai szezám paszta (tahini)

  • 3 ek víz

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 4 ek világos szójaszósz

  • 2 ek fekete rizs ecet

  • 1 tk őrölt szecsuáni bors

  • 4 ek csili olaj (vagy ízlés szerint több)

  • 2 csipet cukor

  • Feltét
  • 250g darált sertés / marha

  • 2 tk világos szójaszósz

  • 2 tk sötét szójaszósz

  • 4 tk Shaoxing rizs főzőbor

  • 2 tk reszelt gyömbér

  • 2 ek Ya Cai (芽菜 – konzervált mustár zöld) vagy Zhai Cai (榨菜 – konzervált mustár szár)

  • 2 tk csilipehely

  • ízlés szerint: MSG és kínai ötfűszer

  • Tálaláshoz
  • 100g dan dan tészta / fő

  • 1 fej pak choy (bordáskel) / mángold

  • 4 ek mogyoró, összetörve

  • újhagyma aprítva

Elkészítés

  • Csiliolaj készítése
  • Egy kisebb edényben kezdjük el lassú tűzön melegíteni az olajat, és adjuk hozzá a csilipehely kivételével az összes fűszert. Ha az olaj kb. 160 fokos, kapcsoljuk le a hőforrást, majd hagyjuk 6-7 percig állni. Ezután szedjük ki a fűszereket. Most adjuk hozzá a csilipelyhet. Hagyjuk, hogy kihűljön az olaj, majd egy befőttesüvegben tudjuk tárolni.
  • Feltét készítése
  • Egy wokban pirítsuk le a húst egy kis olajon.
  • Adjuk hozzá az összes hozzávalót (a Ya Cai vagy Zhai Chai kivételével), majd addig süssük kevergetve, míg a folyadék el nem párolog. (Ízlés szerint mehet bele egy kis MSG vagy kínai ötfűszer pluszban)
  • A Ya Cai vagy Zhai Chai-t kis olajon pirítsuk meg.
  • Tegyük félre a feltétet.
  • Szósz készítése
  • Egyszerű szósz: hidegen keverjünk össze mindent. Adhatunk hozzá több, kevesebb csípőset, ahogy ízlik.
  • Tészta, és zöldségek készítése
  • A tésztát a csomagoláson szereplő ideig forró vízben gyakran kevergetve főzzük. (Hamar elkészül)
  • Utolsó 1 percre be lehet mellé dobni a pak choy leveleket egy gyors blansírozásra.
  • Tálalás
  • Egy ázsiai jellegű mély tányérba tegyünk a szószból, ezután jöhet rá a tészta, és a zöldség, rátesszük a feltétet (húst és mustár zöldet), mogyoróval és újhagymával megszórjuk. Ha kevés a szószban a csípős, akkor itt még lehet rá locsolni egy kis csiliolajat tetszés szerint.
  • Pálcikával, alapos összekeverés után (hogy mindenhova jusson a szósz), lehet is fogyasztani!

Notes

  • Ez egy meglehetősen szabad recept, ha valamit nem találsz, próbáld meg helyettesíteni.
  • Források / inspiráció:
    https://thewoksoflife.com/dan-dan-noodles/
    https://www.recipetineats.com/dan-dan-noodles-spicy-sichuan-noodles/
    https://omnivorescookbook.com/dan-dan-noodles

Egyik kedvenc Youtuberem előadásában:

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás