A dan dan tészta tipikusan az a recept, amit csak külföldi forrásokból láttam, de még életemben nem ettem autentikus verzióját. Kerestem többet is, de valahogy sosem sikerült itthon találni (még).
Ennek ellenére, a különböző Youtube csatornákon látott állagok, hozzávalók alapján, megpróbáltam itthon is elkészíteni. Nagyon tetszett már elsőre is ez a szecsuáni fűszeres, csípős, umami húsos tésztaétel, másodszorra sikerült a tésztát is megfelelő állagúra főzni.
Elöljáróban annyit hozzátennék azért, hogy vannak hozzávalók, amiket nem lehet kapni a sarki kisboltban, de mondjuk egy budapesti Rákóczi téri kínai élelmiszerboltban, vagy a Dunapandában igen.
A különleges hozzávalókhoz odaírom a kínai nevet is, mert vannak helyek, ahol nincs magyar vagy angol felirat a terméken. Van, amit így találtam meg, hogy a jeleket hasonlítottam össze a bevásárló listámról.

Dan Dan tészta – (担担面, dan dan mian)
Course: ReceptekCuisine: KínaiDifficulty: Közepes4
adag30
minutes10
minutes380
kcalHozzávalók
- Csiliolaj (nem szükséges az egész)
350 ml semleges olaj (repce, napraforgó, mogyoró, szőlőmag)
5 csillagánizs
1 fahéj / kasszia rúd
2 babérlevél
3 ek egész szecsuáni bors
50-85g csilipehely
Só ízlés szerint
- Szósz
3 ek kínai szezám paszta (tahini)
3 ek víz
4 gerezd fokhagyma
4 ek világos szójaszósz
2 ek fekete rizs ecet
1 tk őrölt szecsuáni bors
4 ek csili olaj (vagy ízlés szerint több)
2 csipet cukor
- Feltét
250g darált sertés / marha
2 tk világos szójaszósz
2 tk sötét szójaszósz
4 tk Shaoxing rizs főzőbor
2 tk reszelt gyömbér
2 ek Ya Cai (芽菜 – konzervált mustár zöld) vagy Zhai Cai (榨菜 – konzervált mustár szár)
2 tk csilipehely
ízlés szerint: MSG és kínai ötfűszer
- Tálaláshoz
100g dan dan tészta / fő
1 fej pak choy (bordáskel) / mángold
4 ek mogyoró, összetörve
újhagyma aprítva
Elkészítés
- Csiliolaj készítése
- Egy kisebb edényben kezdjük el lassú tűzön melegíteni az olajat, és adjuk hozzá a csilipehely kivételével az összes fűszert. Ha az olaj kb. 160 fokos, kapcsoljuk le a hőforrást, majd hagyjuk 6-7 percig állni. Ezután szedjük ki a fűszereket. Most adjuk hozzá a csilipelyhet. Hagyjuk, hogy kihűljön az olaj, majd egy befőttesüvegben tudjuk tárolni.
- Feltét készítése
- Egy wokban pirítsuk le a húst egy kis olajon.
- Adjuk hozzá az összes hozzávalót (a Ya Cai vagy Zhai Chai kivételével), majd addig süssük kevergetve, míg a folyadék el nem párolog. (Ízlés szerint mehet bele egy kis MSG vagy kínai ötfűszer pluszban)
- A Ya Cai vagy Zhai Chai-t kis olajon pirítsuk meg.
- Tegyük félre a feltétet.
- Szósz készítése
- Egyszerű szósz: hidegen keverjünk össze mindent. Adhatunk hozzá több, kevesebb csípőset, ahogy ízlik.
- Tészta, és zöldségek készítése
- A tésztát a csomagoláson szereplő ideig forró vízben gyakran kevergetve főzzük. (Hamar elkészül)
- Utolsó 1 percre be lehet mellé dobni a pak choy leveleket egy gyors blansírozásra.
- Tálalás
- Egy ázsiai jellegű mély tányérba tegyünk a szószból, ezután jöhet rá a tészta, és a zöldség, rátesszük a feltétet (húst és mustár zöldet), mogyoróval és újhagymával megszórjuk. Ha kevés a szószban a csípős, akkor itt még lehet rá locsolni egy kis csiliolajat tetszés szerint.
- Pálcikával, alapos összekeverés után (hogy mindenhova jusson a szósz), lehet is fogyasztani!
Notes
- Ez egy meglehetősen szabad recept, ha valamit nem találsz, próbáld meg helyettesíteni.
- Források / inspiráció:
https://thewoksoflife.com/dan-dan-noodles/
https://www.recipetineats.com/dan-dan-noodles-spicy-sichuan-noodles/
https://omnivorescookbook.com/dan-dan-noodles
Egyik kedvenc Youtuberem előadásában: