A gyros az egyik olyan kaja, amit szinte bármikor tudok, tudnék enni. A probléma az, hogy annyira nem szeretem a bolti fűszerkeveréket, így ha itthon készítek gyros tálat, akkor bizony a fűszereket is magamnak keverem. Egy pár éve kezdtem el kísérletezni, hogy számomra mi a legmegfelelőbb arány, körülbelül ez, amit leírok, néha kisebb-nagyobb változtatással.

Házi gyros tál – házi fűszerkeverékkel
Course: ReceptekCuisine: Közel-KeletDifficulty: Közepes6
adag30
minutes30
minutes500
kcalAz utóbbi időben szinte mindig ezzel a fűszerkeverékkel készítem el az itthoni gyrost.
Mellé egy kis tzatziki vagy cacık, török rizs, és friss zöldségek.
Hozzávalók
- Hús / fűszerkeverék
1 kg pulykacomb / csirkecomb filé
2 tk csilipor
1 tk őrölt koriander
1 tk római kömény
1/2 tk őrölt paprika (édes vagy füstölt)
1 tk fokhagyma por
1 tk szárított petrezselyem
1 tk oregánó
1 tk kakukkfű
0.5 tk szumák
0.5 tk fahéj
0.5 tk szerecsendió
- Tzatziki
1-2 kígyóuborka
400g görög joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított menta (friss is lehet)
1 tk kapor (opcionális)
1 tk szumák (opcionális)
Só, bors
Elkészítés
- Hús elkészítés
- A húst ízlés szerint vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk, az összes fűszerrel és egy kis olívaolajjal bepácoljuk. (1-2 óra minimum, de egy éjszaka sem árt neki a hűtőben)
- Pácolás után egy serpenyőt egy kis olajjal felhevítünk, majd a serpenyőt nem telepakolva részletekben megsütjük (nálam 2-3 adagban sül meg).
- Tzatziki
- Az uborká(ka)t egy tetszőleges méretű reszelőn (általában nagyobb lyukún szoktam) lereszeljük, kicsit sózzuk, és állni hagyjuk.
- 10-15 perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét, elkeverjük a joghurttal.
- A joghurtba beletesszük a fokhagymát, mentát (és a kaprot, szumákot, ha használjuk), sózzuk, borsozzuk. Hűtőben pihenhet fogyasztásig.
- Tálalás
- Én török bulgur piláffal, friss zöldségekkel, tzatzikivel és egy kis csípőssel szoktam enni.
De lehet rizzsel, sült krumplival, joghurtos tésztával.