A gyros az egyik olyan kaja, amit szinte bármikor tudok, tudnék enni. A probléma az, hogy annyira nem szeretem a bolti fűszerkeveréket, így ha itthon készítek gyros tálat, akkor bizony a fűszereket is magamnak keverem. Egy pár éve kezdtem el kísérletezni, hogy számomra mi a legmegfelelőbb arány, körülbelül ez, amit leírok, néha kisebb-nagyobb változtatással.

Házi gyros tál - házi fűszerkeverékkel

Házi gyros tál – házi fűszerkeverékkel

Recipe by SpiceUPCourse: ReceptekCuisine: Közel-KeletDifficulty: Közepes
Adag

6

adag
Előkészület

30

minutes
Sütés

30

minutes
Kalória

500

kcal

Az utóbbi időben szinte mindig ezzel a fűszerkeverékkel készítem el az itthoni gyrost.
Mellé egy kis tzatziki vagy cacık, török rizs, és friss zöldségek.

Hozzávalók

  • Hús / fűszerkeverék
  • 1 kg pulykacomb / csirkecomb filé

  • 2 tk csilipor

  • 1 tk őrölt koriander

  • 1 tk római kömény

  • 1/2 tk őrölt paprika (édes vagy füstölt)

  • 1 tk fokhagyma por

  • 1 tk szárított petrezselyem

  • 1 tk oregánó

  • 1 tk kakukkfű

  • 0.5 tk szumák

  • 0.5 tk fahéj

  • 0.5 tk szerecsendió

  • Tzatziki
  • 1-2 kígyóuborka

  • 400g görög joghurt

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 tk szárított menta (friss is lehet)

  • 1 tk kapor (opcionális)

  • 1 tk szumák (opcionális)

  • Só, bors

Elkészítés

  • Hús elkészítés
  • A húst ízlés szerint vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk, az összes fűszerrel és egy kis olívaolajjal bepácoljuk. (1-2 óra minimum, de egy éjszaka sem árt neki a hűtőben)
  • Pácolás után egy serpenyőt egy kis olajjal felhevítünk, majd a serpenyőt nem telepakolva részletekben megsütjük (nálam 2-3 adagban sül meg).
  • Tzatziki
  • Az uborká(ka)t egy tetszőleges méretű reszelőn (általában nagyobb lyukún szoktam) lereszeljük, kicsit sózzuk, és állni hagyjuk.
  • 10-15 perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét, elkeverjük a joghurttal.
  • A joghurtba beletesszük a fokhagymát, mentát (és a kaprot, szumákot, ha használjuk), sózzuk, borsozzuk. Hűtőben pihenhet fogyasztásig.
  • Tálalás
  • Én török bulgur piláffal, friss zöldségekkel, tzatzikivel és egy kis csípőssel szoktam enni.
    De lehet rizzsel, sült krumplival, joghurtos tésztával.
Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás