Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy egy bejegyzés-sorozat keretében összegyűjtöm a másfél éves tapasztalataimat a kenyérsütésről, hátha tudok egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a témával.
Tavaly márciusban kezdtem az új hobbimba, bármiféle sütési tapasztalat vagy pékszakmai ismeret nélkül. Ironikus módon legelső kenyeremet még azelőtt készítettem, hogy hazánkba érkezett volna a világjárvány s egyben a kenyérsütés robbanásszerű reneszánsza.
Most azon gondolkozom, hogy miért is kezdtem el. Főzni mindig is szerettem, de a sütés valahogy elkerült. Nem vagyok valami nagy kenyérfogyasztó, sokkal több abonettet eszem mint kenyeret, tehát ez nem lehetett az indítóok. Valami olyasmi jutott az eszembe, hogy ha megtanulnék kenyeret sütni, akkor a legalapvetőbb élelem elkészítését sajátíthatnám el, ami az önellátásnak már egy figyelemreméltó foka. Időközben pedig megtapasztaltam, hogy a kenyérsütés izgalmas, leköt, fókuszt ad, kikapcsol, gondolkodásra késztet, kreativitásra sarkall és mindezeken túl: sütéskor olyan jó illat tölti be a lakást. Nem a végeredmény, hanem a folyamat az, ami megfogott.
Az első kenyerem tömör volt, az alsó része szinte egyáltalán nem kelt meg, míg itt-ott hatalmas lyukak tátongtak. Héja fél óra múltán elveszítette minden ropogósságát. Ízvilága kellemes volt, rejtélyes módon a rozsos kenyérre hajazott, bár nem került bele rozsliszt. Mégis, hihetetlenül büszke voltam rá. Így nézett ki:

Azóta sok-sok veknit, cipót megsütöttem. Pár fotót mutatnék, nem hencegésképpen, inkább csak demonstrálni, hogy hová lehet eljutni a kenyérsütés tanulásában amatőr rajongóként tizennégy hónap alatt:


A következő bejegyzésekben igyekszem kitérni azokra a buktatókra amikbe belefutottam, összegyűjteni azokat az interneten megtalálható praktikákat amelyek nekem beváltak, illetve mesélni kicsit a tapasztalataimról, hogy ha valaki csatlakozna e sportághoz, ne kelljen feltétlenül pénzt kiadnia a kenyérsütés elsajátításához vagy éppen hónapokig böngészni és tesztelni a tartalmakat. Kezdjük mindjárt az előkészületekkel.
Előkészületek a kenyérsütéshez
Ha kenyérsütésre adjátok a fejeteket, nem javaslom, hogy rögvest péklapátokat, szakajtókat és mindenféle speciális eszközöket szerezzetek be. Ahogyan előrehaladtok a technikák elsajátításában, idővel fel-felmerül majd az igény új eszközök beszerzésére, tanulásra pedig kiválóan alkalmasak a már meglévő háztartási eszközeitek is.
Ami mindenképpen legyen otthon:
- Mérleg: mindenképpen digitális, mivel grammra pontosan mérjük a hozzávalókat
- Befőttesüveg és zárható műanyag dobozok: anyakovász tartásához, illetve kovász szaporításhoz
- Spatula vagy habkártya: a tészta mozgatását teszi könnyebbé
- Tál: a kelesztéshez
- Éles kés a kenyér bevágásához
- Lábas vagy fazék (legjobb egy jénai tál fedővel)
- Sütőpapír
- Sütőkesztyű (a kezeitek megfogják hálálni)
- Sütő
Jó ha van (de ha nincs, ám beleszeretsz a kenyérkészítésbe akkor úgyis veszel majd):
- Szakajtó
- Zuhanyzósapka: a szakajtót a kenyér kelesztésénél le kell takarni ügyelve, hogy a tészta ne érjen a takarásra használt tárgyhoz mert hozzáragadhat. Egy zuhanysapka tökéletes erre a célra.
- Sütőkő vagy sütővas: ha a tésztát vasra vetitek, akkor a nagyobb hősokk miatt szép magasra nő a kenyér a sütőben
- Zsilett penge
- Kanálmérleg: ha tizedes pontossággal szeretnél mérni (pl. instant élesztőt). Mi a Lidl-ben találtunk rá, de online sem bonyoltult megrendelni.
- Robotgép: ha nem szeretnél kézzel dagasztani
- Vízbefecskendezős sütő: ha már van ilyened, valószínűleg eddig nem sok újat mondtam neked a kenyérsütésről
Abszolút felesleges:
- Tésztaformázó nem cserélhető pengével: elsőre jó ötletnek tűnik megvenni, de kb. 2-3 hónap után életlenné válik és mehet a kukába.
- Műanyag szakajtó: nekem nem vált be, sajnos a műanyag nem tűri meg magán sokáig a lisztet, így egy magasabb hidratáltságú kenyér elég könnyen beleragad. Ha nincs szakajtó, egy tál is tökéletesen megfelel kelesztésre egy kilisztezett konyharuhával kibélelve.
- Vízspriccelő: személy szerint nem használok spriccelőt, ha gőz kell a sütőbe, általában bedobok pár jégkockát, vagy egy forró vízzel teli lábast teszek az aljába.
- Rizsliszt szóró: több kenyérsütős videóban is megfigyeltem ezt az eszközt, amit a már megkelt tészta megszórására, dekorálására használnak. Egy szita is elvégzi ugyanezt a munkát, de kézzel sem nehéz feladat lisztet szórni.
Az előkészületekkel meg is volnánk, a következő cikkben jól bevált lisztekről és a kenyérsütés további alapanyagairól fogok nektek mesélni.