A kurkuma a magyar konyhában nem igazán, de más konyhákban viszonylag gyakran használt fűszer. Sárga színe jellegzetes színt ad a kurkumát tartalmazó ételeknek.
Latin név | Curcuma domestica |
Növénycsalád | Gyömbérfélék |
Származási hely | Kelet-Ázsia |
Fő termelő országok/régiók | India |
Betakarítás ideje | Nyártól őszig |
Felhasznált rész | Gyökértörzs |
Szín | Élénk sárga |
Történet
A kurkumát a Kr. e. 1500-as években is említették már az Atharva Veda hindu könyvben, haldiként. Jelenleg is nagyon sokat használják az indiai fűszerkeverékekben, és különböző hindu szertartásokban a Napot szimbolizálja. A perzsa és észak-afrikai főzésben időszámításunk előtti időkben ért el a karavánok útján. Ottomán kereskedők vitték el először Európába, a középkor kezdetén, de elég sokáig csak egy olcsó sáfrány helyettesítőnek használták. Nagy-Britanniában akkor lett igazán híres, mikor a gyarmatosítók visszatérve meghozták az “univerzális” curry port, amelyben a kurkuma erősen volt használva.
Jellemzők, felhasználás
A növény gyökértörzsét használják frissen, szárítva, vagy őrölve, de a boltokban legtöbbször csak őrölt formátumban lehet vele találkozni. A fűszer erősen színez, így be tudja fogni a fakanalat főzés során, a tárolót, viszont őrölten kevésbé erőteljes a színezés, mint frissen.
Az íze kicsit kesernyés, ezért a legtöbb receptben csak “megmutatjuk” maximum 1 teáskanálnyi mennyiségben. Melegséget, egy kis kapcsolatot a földhöz ad az ételekhez.
Főleg currykben használják, de előfordul chutneyk, savanyúságokban, indiai és közel-keleti rizsekben, lencsés ételekben.
Világosban a curcumin (a kurkuma egyik molekulája) elkezdi elveszteni a pigmentjeit, ezért érdemes sötét helyen tárolni.
Használják még textil színezésre, kozmetikában színezékként, és gyógyászatban gyulladáscsökkentőként.
Kiegészítő fűszerek / ízek
római kömény, szegfűszeg, gyömbér, hagyma, wasabi, sárga mustármag
Gyors receptötletek
- Egy frissítő smoothiehoz turmixolj össze egy kis őrölt kurkumát, érett sárgadinnyét, joghurtot és mézet.
- Csirke alaplébe tegyél egy keveset, és ebben főzd ki az újkrumplit.
- Keverj össze citromlevet, olivaolajat, és kurkumát egy színes citrusos salátaöntethez
Felhasznált irodalom
- Tony Hill – The Spice Lover’s guide to Herbs and Spices – 2004
- Stuart Farrimond – The Science of Spice: The Anatomy of Spices and the Alchemy of Cooking Them – 2018