A kurkuma a magyar konyhában nem igazán, de más konyhákban viszonylag gyakran használt fűszer. Sárga színe jellegzetes színt ad a kurkumát tartalmazó ételeknek.


Latin névCurcuma domestica
NövénycsaládGyömbérfélék
Származási helyKelet-Ázsia
Fő termelő országok/régiókIndia
Betakarítás idejeNyártól őszig
Felhasznált részGyökértörzs
SzínÉlénk sárga

Történet

A kurkumát a Kr. e. 1500-as években is említették már az Atharva Veda hindu könyvben, haldiként. Jelenleg is nagyon sokat használják az indiai fűszerkeverékekben, és különböző hindu szertartásokban a Napot szimbolizálja. A perzsa és észak-afrikai főzésben időszámításunk előtti időkben ért el a karavánok útján. Ottomán kereskedők vitték el először Európába, a középkor kezdetén, de elég sokáig csak egy olcsó sáfrány helyettesítőnek használták. Nagy-Britanniában akkor lett igazán híres, mikor a gyarmatosítók visszatérve meghozták az “univerzális” curry port, amelyben a kurkuma erősen volt használva.

Jellemzők, felhasználás

A növény gyökértörzsét használják frissen, szárítva, vagy őrölve, de a boltokban legtöbbször csak őrölt formátumban lehet vele találkozni. A fűszer erősen színez, így be tudja fogni a fakanalat főzés során, a tárolót, viszont őrölten kevésbé erőteljes a színezés, mint frissen.

Az íze kicsit kesernyés, ezért a legtöbb receptben csak “megmutatjuk” maximum 1 teáskanálnyi mennyiségben. Melegséget, egy kis kapcsolatot a földhöz ad az ételekhez.

Főleg currykben használják, de előfordul chutneyk, savanyúságokban, indiai és közel-keleti rizsekben, lencsés ételekben.

Világosban a curcumin (a kurkuma egyik molekulája) elkezdi elveszteni a pigmentjeit, ezért érdemes sötét helyen tárolni.

Használják még textil színezésre, kozmetikában színezékként, és gyógyászatban gyulladáscsökkentőként.

Kiegészítő fűszerek / ízek

római kömény, szegfűszeg, gyömbér, hagyma, wasabi, sárga mustármag

Gyors receptötletek

  • Egy frissítő smoothiehoz turmixolj össze egy kis őrölt kurkumát, érett sárgadinnyét, joghurtot és mézet.
  • Csirke alaplébe tegyél egy keveset, és ebben főzd ki az újkrumplit.
  • Keverj össze citromlevet, olivaolajat, és kurkumát egy színes citrusos salátaöntethez

Felhasznált irodalom

  • Tony Hill – The Spice Lover’s guide to Herbs and Spices – 2004
  • Stuart Farrimond – The Science of Spice: The Anatomy of Spices and the Alchemy of Cooking Them – 2018

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás