Az egyik kedvenc vegetáriánus indiai ételem, a Chatoreyból rendszerint rendeljük. A hónap első teljes hete már egy ideje vega itthon, így mindig próbálok (amúgy húsevőként) jó vega recepteket találni, és kivitelezni. Azért esett erre a választás (azon túl, hogy nagyon finom), mert mostanában próbáltam egy kis kihívást keresni a főzésben. Az elmúlt hetekben / hónapokban azon kaptam magam, hogy “biztonsági”, “kényelmi” főzés zajlik, kevesebb az új dolog, a nehezebb receptek.

Elkészíteni szerintem nem nehéz a malai koftat, inkább hosszadalmas, több fázisa is van. Én még megfejeltem az egészet egy házi paneerral, Hello Curry blog receptje alapján. Szerencsére Ági receptje nagyon jól követhető, így életem első házi friss sajtja mehetett a kis koftakba.

Malai kofta - indiai sajtos krumpligolyók

Malai kofta – indiai sajtos krumpligolyók

Recipe by SpiceUPCourse: FőételCuisine: IndiaiDifficulty: Nehéz
Adag

4

adag
Előkészület

30

minutes
Főzés

1

hour 
Kalória

500

kcal

Hozzávalók

  • Golyók
  • 150 gramm paneer

  • 2 nagy krumpli

  • 2.5 ek kukoricakeményítő

  • 1 tk gyömbérpaszta

  • 2 ek koriander levél

  • só ízlés szerint

  • 0.5 tk garam masala

  • 1 ek aprított kesudió

  • 1 ek aprított mazsola

  • Püré
  • 1 nagyobb lilahagyma – szeletelt

  • 3 közepes paradicsom – kockázott

  • 15 db kesudió

  • 3 db zöld kardamom

  • 1.5 cm-s fahéjdarab

  • 3 db egész szegfűszeg

  • Szósz
  • 1 db babérlevél

  • 1.5 cm-s fahéjdarab

  • 2 db zöld kardamom

  • 1.5 tk fokhagyma-gyömbér püré

  • 1 tk chilipor

  • 1 tk garam masala

  • 1 tk őrölt koriander

  • só ízlés szerint

  • 0.5 tk cukor

  • fél bögre víz

  • 1 tk görögszéna levél

  • 3-4 ek főzőtejszín

Elkészítés

  • Hogy gyorsabban haladjon az egész, elsőként tegyük oda a krumplit főni.
  • Püré
  • Egy lábasban olajat hevítünk, mikor felmelegszik hozzáadjuk a kardamomot, szegfűszeget és fahéjat.
  • Kis pirítás (30 mp) után rátesszük a felszeletelt hagymát, és üvegesre pároljuk.
  • Hozzáadjuk a paradicsomot, kesudiót, majd 2-3 percig pirítjuk.
  • Felöntjük fél bögre vízzel, majd főzzük, amíg minden összeesik.
  • Kihűtjük, majd leturmixoljuk (turmixgéppel vagy botmixerrel), majd egy szűrőn átnyomkodjuk.
  • Szósz
  • A szószhoz olajat, vajat vagy gheet melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a babérlevelet, kardamomot és fahéjat, és kb. egy percig pirítjuk. (Ne égessük oda őket!)
  • A gyömbér-fokhagyma paszta jöhet most, és 2-3 percig pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a korábban elkészített, leszűrt hagyma-paradicsom pürét, és hozzákeverjük a chillit, garam masalát, őrölt koriandert, sót és cukrot, majd 3-4 percig kevergetve pirítjuk együtt.
  • Erre öntsünk egy fél-1 bögre vizet, majd addig sűrűsödésig főzzük, addig amíg egy kis olaj feljön a szósz tetejére.
  • Adjuk hozzá a görögszéna levelet (két tenyerünk között dörzsölve apróbb lesz), majd csökkentsük a tűzhely hőjét, és jöhet a tejszín, kicsit átkavarjuk, és kész is.
  • Golyók
  • Ha a krumpli megfőtt (ne essen szét, reszelhető maradjon!), akkor összetörjük / reszeljük egy tálba, hozzáadjuk a paneert szintén összetörve, és az összes többi hozzávalót, alaposan keverjük össze.
  • Egy picit ragadós “tésztát” kapunk, formázzunk belőle 8-10 golyót, vagy lapos fasírtokat.
  • Itt lehet választani, hogy bő vagy kevés olajban szeretnénk kisütni, ha bő olajban, akkor jó lehet a golyó forma, ha kevés olajban, akkor inkább laposabbak legyenek.
  • Közepes hőmérsékletű olajban aranybarnára süssük őket.
  • Tálalás
  • Kicsit hűtsünk ki mindent, ne legyenek tűzforrók.
  • A golyókat / fasírtokat tegyük a szószba, majd tegyünk rá egy evőkanál főzőtejszínt.
  • Adhatunk hozzá koriander leveleket, és vajas naan kenyérrel vagy rizzsal tálalhatjuk.

Kövess minket közösségi médián:

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Több információ

A weboldalon cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Bezárás